ZNA SE KADA NAM STIŽE DRUGI TOPLOTNI TALAS: Živa u termometru će ići do OVOG stepena, evo i koliko će trajati
Leto, Foto: Profimedia

vreme u srbiji

ZNA SE KADA NAM STIŽE DRUGI TOPLOTNI TALAS: Živa u termometru će ići do OVOG stepena, evo i koliko će trajati

Na području Srbije od srede do subote očekuje se svakodnevna pojava pljuskova sa gmljavinom, a biće i uslova za grmljavinske oluje i nepogode

Objavljeno:

Početak ove sedmice samo što je doneo stabilizaciju vremena, ali već u utorak uveče sledi preokret vremena. Dobra vest je da je već danas poznato i kada nas očekuje pravi toplotni talas.

Nakon sunčanog ponedeljka i utorka, u utorak uveče na severu i na zapadu Srbije očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Na području Srbije od srede do subote očekuje se svakodnevna pojava pljuskova sa gmljavinom, a biće i uslova za grmljavinske oluje i nepogode.

Maksimalna temperatura biće u postepenom padu i najsvežije bi bilo u petak i tokom vikenda.

Kiša
foto: Nenad Kostić

Već drugog dana vikenda očekuje se razvedravanje, pa će u nedelju biti sunčano, ali i svežije, uz jak severozapadni vetar, koji će krajem dana biti u slabljenju.

Upravo će nedelja biti uvod u stabilizaciju vremena i pravo letnje vreme koje se očekuje tokom sledeće sedmice.

Oko 10. jula očekuje se postepeni porast temperature i maksimalne temperature biće od 25 do 30°C.

Prema današnjim prognozama od 12. do 16. jula Srbiju bi zahvatio drugi toplotnmi talas ovog leta, a prvi u julu.

Tokom tih dana na području Srbije očekuje se uticaj anticklona, pa će biti stabilno i sunčano. Istovremeno, preko našeg područja bio bi veoma izražen termički visinski greben sa jugozapada, odnosno iz pravca Španije i Portugalijem. Pod uticajem ovakve sinoptičke situaije tokom tih dana sa jugozapada bi preko Mediterana stizala veoma topla vazdušna masa, poreklom sa severa Afrike.

Velika Britanija, Vrućina, Leto, Toplotni talas
foto: Profimedia

Maksimalna temperatura kretala bi se od 30 do 35°C, a u Beogradu i u Vojvodini tokom tog perioda očekuju se i tropske noći i tada se ni minimalna temperatura ne bi spuštala ispod 20°C.

Potom bi oko 17. jula usledio prodor hladnog fronta i naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uz pojačan severozapadni vetar, a maksimalna temperatura buila bi u padu za 5 do 7 stepeni.

Za razliku od prethodnih leta, obogodišnje protiče u znaku znatno umerenijeg vremena, pri čemu nekoliko sunčanih dana budu prekidani nestabilnijim vremenom sa padavinama. I toplotni talasi ovog leta kratkog su daha i sa manjim brojem trajanja u odnosu na prethodne godine, kao i uz nešto niže temperature.

03:09

EVO KADA VAM JAKNE VIŠE NEĆE TREBATI! Nedeljko Todorović do detalja otkrio kakva nas VREMENSKA PROGNOZA OČEKUJE U FEBRUARU

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.