DA LI JE OVO NAJNEOBIČNIJE JEZERO U SRBIJI? Ima NEVEROVATNU boju VODE za koju kažu da je LEKOVITA! (FOTO)
Kupanje u bazenu, Foto: Arne Trautmann / Panthermedia / Profimedia

prelepo!

DA LI JE OVO NAJNEOBIČNIJE JEZERO U SRBIJI? Ima NEVEROVATNU boju VODE za koju kažu da je LEKOVITA! (FOTO)

Mnogima je ovo velika enigma. Jezera obično imaju plavkasto-zelenkaste nijanse, međutim ovo jezero u Vojvodini ima roze boju

Objavljeno:

Banja Pačir, osim zbog svojih lekovitih svojstava, privlači sve veći broj posetilaca pre svega zbog svoje boje. Roze jezero u Srbiji, kako ga mnogi zovu, je prava mala oaza. Ovo veštačko jezerce ispunjeno je slanom, termalnom i lekovitom vodom.

Jezero je otvoreno samo tokom letnjih meseci, u jesen se jezero skroz isušuje, čisti i priprema za sledeću letnju sezonu. Od 2018. godine kompleks je dodatno sređen i pušteni su u rad i zatvoreni bazeni, te je tako omogućeno da se u termalnoj banji uživa tokom cele godine.

U nastavku pročitaje sve što je potrebno da znate o ovoj banji pre nego što odlučite da je posetite.

Gde se nalazi Pačir banja?

Termalna banja Pačir se nalazi u opštini Bačka Topola. Pačir je od Beograda udaljen 178 km, od Novog Sada 93 km a od Subotice svega 33 kilometara. Pogledajte gde se Pačir nalazi na mapi kao i najbolji put do ove banje.

Pačir banja
Pačir banjafoto: Printscreen / Youtube / Nikola Tumbas

Zašto je Pačir jezero roze boje?

Mnogima je ovo velika enigma. Jezera obično imaju plavkasto-zelenkaste nijanse, međutim ovo jezero u Vojvodini ima roze boju. Ukratko, boja potiče od joda, broma i litijuma koji se ovde nalaze u visokoj koncentraciji i koji ovo jezero čine lekovitim. Voda je bistra, ali zbog roze boje deluje kao da je mutna.

Mesto za fotografisanje

Baš zbog svoje boje, ovo roze jezero je mnogima i omiljeno mesto za fotografisanje.

Šta leči lekovita voda Pačir banje?

Topla, slana voda pomaže u očuvanju i održavanju zdravlja, doprinoseći podizanju imunog sistema. Voda u jezeru je oko 30°C i preporuka je da u njoj ne provedete duže od 20-30 minuta odjednom.

Voda izvire sa 1400 metara dubine i na svom putu prolazi kroz različite stene čime postaje obogaćena mineralima. Voda sadrži natrijum, jod, sulfat, brom i mnoge druge minerale koji blagotvorno utiču na naše zdravlje. Temperatura vode na izlasku na površinu iznosi 72 °C ali se hlađenjem dovodi do temperature oko 30°C koja je pogodna za kupanje.

Banja Pačir je pogodna za lečenje kožnih oboljenja, psorijaze, nekih vaskularnih i respiratornih bolesti , kao i za lečenje reumatskih oboljenja i povrede mišića.

Napomena

Ova lekovita voda ima specifičan miris koji može da se zadrži na kosi, pa vam savetujemo da je isperete odmah nakon kupanja u jezercetu. Takođe, budite oprezni sa vašim omiljenim kupaćim kostimom, jer voda može da ga oboji.

Radno vreme

Pačir banja je otvorena svakog dana od 10 do 20 časova.

Bonus video:

09:52

SLANO, ROZE, LEKOVITO: Influenseri opsedaju nesvakidašnje jezero na severu Srbije (KURIR TV)

(Espreso / kompaskazesrbija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.