BRUCOŠI NAVALILI NA OVA DVA FAKULTETA U BEOGRADU: Sve je jasno kada se vidi PLATA koja ih čeka posle studija
Studenti, Foto: Tamara Trajković, Nebojša Mandić, Sonja Spasić

PRIJEMNI ISPITI

BRUCOŠI NAVALILI NA OVA DVA FAKULTETA U BEOGRADU: Sve je jasno kada se vidi PLATA koja ih čeka posle studija

Prema podacima sa oglasa, prosečna plata za praksu u IT kompanijama, što može da bude izbor za studente koji još uvek nisu stigli do diplome, je oko 500 evra

Objavljeno:

Prijemni ispiti za fakultete sve su bliži, a najveća konkurencija je na Fakultetu organizacionih nauka (FON), gde je prijavljeno 2.308 budućih brucoša. Godinama unazad, među najpopularnijim fakultetima je i Elektrotehnički. To ni ne čudi, pogotovo kada se u obzir uzmu visoke plate u informatičkom sektoru.

2.308 budućih brucoša polagaće prijemni ispit u dve najveće sale na Beogradskom sajmu.

Od tih 2.308 đaka, FON će upisati gotovo tri puta manje njih, jer toliko ima mesta. A kada se u obzir uzme činjenica da je od svih prijavljenih čak 1.616 odličnih đaka, jasno je da je konkurencija “jaka”.

Neki od budućih brucoša koji žele da upišu FON, takođe su polagali prijemeni i na Elektrotehničkom fakultetu. ETF nudi mogućnost obrazovanja u oblasti elektrotehnike i računarstva i softverskog inženjerstva, te nije čudno što je i ovo izbor mnogih mladih ljudi.

Inače, na FON-u postoji 12 studijskih grupa koje se razvrstavaju u dva smera. To su informacioni sistemi i tehnologije i menadžment i organizacija.

Ono što buduće brucoše motiviše da upišu neki od ova dva fakulteta je to što, nakon diplomiranja, ne čekaju dugo na posao. Neki od njih zaposle se već tokom studija. A na sve to, treba dodati i dobre plate.

FON
FONfoto: Printscreen/Youtube/Fakultet Organizacionih Nauka FON

Informatički smerovi

Formalno obrazovanje u oblasti informacionih tehnologija godinama unazad jedan je od prvih izbora budućih studenata.

Naravno, plata u ovom sektoru zavisi od iskustva i pozicije, ali prosek je oko 1.400 evra.

Prema podacima sa oglasa, prosečna plata za praksu u IT kompanijama, što može da bude izbor za studente koji još uvek nisu stigli do diplome, je oko 500 evra. Nakon sticanja diplome, međutim, plate su drastično više.

Tako junior programeri u proseku zarađuju 850 evra, a mediori oko 1.400. Najviše, logično, zarađuju najiskusniji programeri, seniori, kojima je prosečna plata u privatnim firmama 2.055 evra mesečno. Softverski inženjeri mogu da zarade, u proseku, 1.900 evra.

Radnik koji se bavi IT podrškom, u našoj zemlji u proseku zarađuje 670 evra. Prosečna plata hardverskog inženjera je oko 2.000 evra, a administrator baza podataka može da zaradi u proseku 1.400. Softverske arhitekte zarađuju najbolje, a njihova prosečna plata je oko 2.500 evra, ali može da ide i do 5.000.

Inače, na poziciju softverskog arhitekte ne mogu da računaju oni koji tek završe fakultet.

Naime, za rad na toj poziciji potrebne su godine iskustva.

Menadžment

Ostatak smerova na FON-u obrazuje kadar u oblasti menadžmenta i organizacije. Ko stekne zvanje diplomiranog inženjera organizacionih nauka, mesečno može da zaradi i više od 2.000 evra mesečno.

Naime, prema aktuelnim podacima, finansijski menadžeri zarađuju od oko 850, pa sve do 2.000 evra mesečno. Menadžer kvaliteta može da zaradi od 700 do 2.200 evra.

Marketing menadžer može da zaradi od 630 do 1.850 evra, a menadžer za odnose s javnošću između 470 i 1.300. Dobro zarađuju i projektni menadžeri, a njihova prosečna mesečna plata iznosi oko 1.400 evra.

Koliko košta školovanje na ovim fakultetima?

Školarina na FON-u je nedavno poskupela za 9,2 odsto. Tako godina osnovnih akademskih studija košta 159.000 dinara. Školarina na ETF-u po godini košta 108.000 dinara za elektrotehniku i računarstvo, odnosno čak 243.500 za softversko inženjerstvo.

Bonus video:

02:38

NASTAVAK PRIJEMNIH ISPITA ZA BUDUĆE BRUCOŠE

(Espreso / Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.