TRI IMENA KOJA SE DAJU DECI ROĐENOJ NA VIDOVDAN: Imaju PRELEPU simboliku, tako su se zvali SRPSKI VITEZOVI!
Porodica / Ilustracija, Foto: Profimedia

DIVNA SIMBOLIKA

TRI IMENA KOJA SE DAJU DECI ROĐENOJ NA VIDOVDAN: Imaju PRELEPU simboliku, tako su se zvali SRPSKI VITEZOVI!

Koja 3 imena se u Srbiji daju deci na Vidovdan - povezana su sa ovim praznikom!

Objavljeno:

Praznik Vidovdan proslavlja se 28. juna i spada u jedan od značajnijih praznika među pravoslavnim vernicima, ali i jedan od važnijih istorijskih događaja u srpskoj istoriji - Kosovski boj. Pored Vidovdana, na ovaj dan se praznuje i Sveti mučenik knez Lazar i svi Sveti mučenici iz Kosovskog boja.

Prema tradiciji, potoje razna imena u srpskom jeziku koja se vezuju za Vidovdan, a evo koja su najpopularnija i najzastupljenija:

1. Vid/Vida - Značenje imena Vid je raznoliko, a najčešće označava onog "koji sve vidi i sve može"; "koji je čudotvoran"; "koji se bori za svoja ubeđenja"; "koji je dragocen kao vid oka"; "koji je viđen". Ženska verzija imena Vid je Vida, a može se povezati i sa latinskim poreklom od reči "vita" koje znači život, pa u prenesenom značenju ovo ime može značiti "ona koja slavi život".

2. Lazar - U Srbiji se ovo ime često daje u slavu Svetog kneza Lazara, a ima divno i snažno značenje. U prevodu sa hebrejskog jezika, ovo ime, čija je originalni oblik Eleazar, Azarij, zapravo znači "Božja pomoć", "Bog pomaže", "Bog će pomoći", "neko ko Bogu pomaze, te je zato Bog uz njega".

Knez Lazar
Knez Lazarfoto: Wikipedia Commons

3. Miloš - Često opevan kao najhrabriji vitez Kosovskog boja, Miloš Obilić je i danas mnogim roditeljima inspiracija za ime za dečaka, a postoje slučajevi kada se umesto Miloš, sinu daje ime Obilić. Značenje imena Miloš potiče od staroslavenskog poreklai reči "mil" u prenesenom značenju kao "onaj koji je mio" ili "umiljat". Ime Miloš jedno je od najzastupljenijih imena na našem podneblju.

Bonus video:

02:44

VIDOVDAN JE POSEBNO VAŽAN PRAZNIK ZA SRBE NA KiM! Miloš Garić: Naš narod je svakodnevno izložen napadima i pritiscima

(Espreso / Yumama)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.