DA LI JE POTREBAN ZELENI KARTON ZA ULAZAK U CRNU GORU? Informišite se na VREME, na GRANICI može biti KASNO!
Granica, Foto: RINA

OBRATITE PAŽNJU!

DA LI JE POTREBAN ZELENI KARTON ZA ULAZAK U CRNU GORU? Informišite se na VREME, na GRANICI može biti KASNO!

Ukoliko imate osiguranje AMSS ili druge osiguravajuće kuće koja sa njima ima saradnju, zeleni karton ćete na graničnom prelazu Preševo platiti 2.000 dinara i dobićete ga odmah

Objavljeno:

Leto je vreme godišnjih odmora i putovanja, te mnogi idu na nove destinacije i istražuju nove krajeve u kojima do sada nisu bili.

Za one koji idu na more u Crnu Goru, kao i u Hrvatsku, nova ruta bi mogla biti kroz Republiku Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu. A i u BiH postoji Neum, koji je bio regionalni hit tokom pandemije korone.

Ko reši da pređe granicu na tu stranu kolima prvo mu je pitanje da li je potreban zeleni karton!

Od 2020. godine nije potreban za ulazak u Bosnu i Hercegovinu, odnosno od trenutka kada je postala potpisnica sporazuma "Podsistema registarske oznake" zajedno sa 33 zemlje članice EU, Švajcarskom, Andorom, Linhenštajnom, Norveškom, Islandom i Srbijom!

Carina
Carinafoto: Tamara Trajković

Zeleni karton nije potreban, bar što se odlaska na letovanje tiče, ni za ulazak u Bugarsku, u Grčku, Hrvatsku, ali vam je potreban za Severnu Makedoniju i Albaniju! Srbija je sa Crna Gora sklopila sporazum o međusobnom priznavanju polisa obaveznog osiguranja, pa ni tamo nije potreban.

Inače u AMSS košta 2.000 dinara, ali ako vam ga na putu za Grčku kroz Severnu Makedoniju zatraže, a to se često dešava, i vi ga ne posedujete - onda će vas mnogo više koštati! Ne samo novca nego i gubljenja vremena.

Ukoliko imate osiguranje AMSS ili druge osiguravajuće kuće koja sa njima ima saradnju, zeleni karton ćete na graničnom prelazu Preševo platiti 2.000 dinara i dobićete ga odmah.

Ukoliko nemate AMSS osiguranje moraćete platiti dodatnu privremenu polisu osiguranja i dobiti zeleni karton na osnovu nje, pa će vas umesto 2.000 dinara koštati 6.000 dinara i važi samo sedam dana! To znači, da po povratku sa mora, ako ostajete 10 dana - neće vam važiti!

Takođe, zeleni karton možete kupiti na ulasku u Severnu Makedoniju po ceni od 50 evra i sa rokom važenja od 15 dana.

Bonus video:

00:47

KAKO DA PRAVILNO SERVISIRATE VOZILO PRED PUT!

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.