ZAŠTO PLEMIĆI IMAJU "PLAVU", A OSTATAK SVETA CRVENU KRV? Poreklo ovog izraza krije jednu JEZIVU ISTINU
Kruna, Foto: AP / Alastair Grant

sangre azul

ZAŠTO PLEMIĆI IMAJU "PLAVU", A OSTATAK SVETA CRVENU KRV? Poreklo ovog izraza krije jednu JEZIVU ISTINU

Postoje čak 3 objašnjenja porekla ovog izraza

Objavljeno:

Izraz koji su upotrebljavali, sangre azul (što znači plava krv), potiče otuda što su vene na njihovoj svijetloj koži bile uočljivo plave.

Ovako se nazivaju pripadnici aristokratskih (plemićkih) porodica. Tokom nekoliko vjekova, od 711. do 1492. godine, kad su tamnoputi Maori vladali Španijom, članovi starih kastiljanskih porodica govorili su sa ponosom kako njihovu krv nisu zagadili Maori ili neke druge strane primese.

Izraz koji su upotrebljavali, sangre azul (što znači plava krv), potiče otuda što su vene na njihovoj svjetloj koži bile uočljivo plave. Naime, beloputim španskim aristokratama, potomcima starih Iberijaca, za razliku od ostalih, sa Arapima i drugim rasama izmješanih stanovnika Španije, isticale su se plave vene na rukama, pa je na osnovu toga stvoren i izraz plava krv. Kasnije su se svi plemići i članovi plemićkih porodica (grofovi, baroni, markizi i ostali), bili beloputi ili tamnoputi, počeli nazivati ljudima plave krvi.

Dvorac
Dvoracfoto: Claudio Divizia / Panthermedia / Profimedia

Drugo objašnjenje kaže da je plemstvo tokom feudalnog doba uglavnom živelo u zatvorenom i imalo bledu put zbog koje su njihove vene bile vrlo vidljive, za razliku od seljaka-kmetova koji su radili na otvorenom, obrađivali zemlju i uzgajali stoku te je stoga njihova koža potamnjela na suncu i sakrila plavu boju vena.

Treće objašnjenje je vezano uz učestalu prisutnost hemofilije u plemićkim, odnosno kraljevskim, porodicama, zbog koje se javljaju mnoga potkožna krvarenja koja mogu činiti velike modrice.

(Espreso / impulsportal.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.