BUDUĆI BRUCOŠI, OBRATITE PAŽNJU! Prijava za fakultete traje još DANAS I SUTRA, najveća navala za OVA 3!
Studenti, Foto: Espreso.co.rs

studiranje

BUDUĆI BRUCOŠI, OBRATITE PAŽNJU! Prijava za fakultete traje još DANAS I SUTRA, najveća navala za OVA 3!

Nadležni apeluju da se upisuju isključivo akreditovani programi

Objavljeno:

Budući brucoši još danas i sutra podnose prijave za upis na fakultete. Prijemni ispiti počinju u ponedeljak, a prvi upisni rok završava se 13. jula, kada će se objaviti preostala mesta za septembarski upisni rok. Nakon drugog dana na fakultetima Univerziteta u Beogradu, na čak 13 od 31 fakulteta više je prijavljenih kandidata nego što ima mesta. Najveće interesovanje trenutno je za upis na FON, Ekonomski, Pravni i Elektrotehnički fakultet, prenosi RTS.

Kvote za upis brucoša su gotovo identične prošlogodišnjim. Svakodnevno na sajtu Univerziteta ažuriraju se podaci o broju prijavljenih kandidata.

Na stomatologiji i FON-u je već prvog dana prijavljeno više kandidata nego što ima slobodnih mesta. Mnogi fakulteti su organizovali i probne prijemne ispite.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dejan Gvozdić navodi da je broj studenata koji se prijavio za probni prijemni ispit bio je 540.

Dejan Gvozdić
Dejan Gvozdićfoto: Printscreen/RTS

- Pokazalo se da su oni vrlo solidno uradili taj probni prijemni ispit, što znači da su zadaci prilično izbalansirani u odnosu na ono što se od njih očekuje na prijemnom ispitu - dodaje Gvozdić.

Na Univerzitetu u Beogradu mesta ima za 15.325 studenata. Od toga su 9.743 budžetska mesta. Studijski programi su inovirani.

Dekan Biološkog fakulteta Ljubiša Stanisavljević kaže da na osnovnim studijama imaju odvojena tri studijska programa – studijski program biologija, studijski program molekularne biologije i fiziologije, i studijski program ekologije i zaštite životne sredine.

Dekan Mašinskog fakulteta Vladimir Popović napominje da nemaju novih studijskih programa, ali da svake godine inoviraju nastavu i usklađuju sve sa razvojem tehnologije, i da se trude da budu u toku sa svim dešavanjima u industriji.

Budući lekari Beogradskog univerziteta ove godine prijemni polažu na Sajmu.

- Zbog bezbednosnih i tehničko-tehnoloških razloga, mi smo ove godine odlučili da prekinemo našu višedecenijsku praksu polaganja prijemnog ispita u prostorijama fakulteta - kaže dekan Medicinskog fakulteta Dušan Popadić.

Dušan Popadić
Dušan Popadićfoto: Printscreen/RTS

Profesori podsećaju da se studenti svake godine rangiraju i da samofinansirajući mogu da postanu budžetski studenti.

Prorektor Univerziteta u Beogradu Dejan Filipović objašnjava da nakon najmanje osvojenih 48 ESP bodova, idu na rangiranje i imaju uslov da drugu godinu nastave na budžetu.

Poruka kandidatima: Dođite naspavani, ne učite poslednje noći

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić poručuje kandidatima da na prijemni dođu naspavani, odmorni, da ne uče u poslednjoj noći, da budu svesni svojih mogućnosti, svojih kvaliteta, svojih specifičnosti, i da zapravo pokažu ono znanje za koje su se pripremali i da vole ono što žele da upišu.

Nadležni apeluju da se upisuju isključivo akreditovani programi. Spisak akreditovanih ustanova i programa nalazi se na sajtu Nacionalnog akreditacionog tela u Vodiču za studente.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.