ZMIJE IZMILILE NAKON POPLAVA U NOVOM PAZARU: Biološnjika objasnila da li ima RAZLOGA za STRAH! (VIDEO)
Zmija u Novom Pazaru, Foto: Printscreen/Instagram/novi_pazar_danas

nikad ih više u novom pazaru

ZMIJE IZMILILE NAKON POPLAVA U NOVOM PAZARU: Biološnjika objasnila da li ima RAZLOGA za STRAH! (VIDEO)

U novopazarskoj bolnici potvrdili su da se do sada građani nisu javljali za medicinsku pomoć zbog ujeda zmija

Objavljeno:

Društvenim mrežama kruže snimci zmija koje su građani Novog Pazara snimili u mnogim naseljima, pa čak i u centru grada. Stručnjaci navode da su, jedan od razloga povećanog broja zmija na površini, nedavne bujične polave koje su zadesile grad na jugozapadu Srbije.

Kažu da je u Novom Pazaru primetno mnogo više zmija na površini nego inače u ovo doba godine.

"Mnogo je razloga za to. Vidimo da se rekonstruiše put Novi Pazar - Raška, a to su organizmi koji su inače osetljivi na vibracije i verovatno su te vibracije poremetile njihova prirodna legla i bežeći od tih vibracija traže druga skloništa. Drugi faktor su poplave koje su ugrozile njihova legla, prilikom poplava kod nas dolazi i do izlivanja kanalizacije, a zmije se hrane pacovima, miševima i drugim sitnim glodarima i izmilele su na površinu gde je sada mnogo više hrane za njih", kazala je biološkinja prof. dr Bojana Veljković.

Kako je navela, ono što utiče na njihovu najezdu su i prirodni procesi, jer se sada razmnožavaju, i taj proces je trebao da se desi ranije, ali ga je odložilo kišno i hladnije vreme.

Naglasila je da razloga za zabrinutost nema, jer zmije koje na snimcima na društvenim mrežama dele Novopazarci, nisu zmije otrovnice.

"Ljudi nemaju razloga da se plaše, ove zmije na snimcima nisu otrovne i opasne, to su smuk i belouška. Mogu i one da ujedu ako su ugrožene, pa je zato moj savet građanima da ih ne diraju već da ih puste da nađu sklonište“, navela je Veljković.

U novopazarskoj bolnici potvrdili su da se do sada građani nisu javljali za medicinsku pomoć zbog ujeda zmija.

Bonus video:

00:11

Zmije u naselju u Beogradu

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.