DEJAN 18 GODINA MUČI ŽIVOTNU MUKU: Hitno mu je potreban novac za transplataciju bubrega, Srbijo, diži se na noge
Dejan Tojić, Foto: Privatna arhiva, Budi human, AP Photo Victor R Caivano

pognimo mu!

DEJAN 18 GODINA MUČI ŽIVOTNU MUKU: Hitno mu je potreban novac za transplataciju bubrega, Srbijo, diži se na noge

Pošalji broj 1404 na 3030

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Dejan Tojić (34) iz Grabovca kod Kladova kada je bio mali nije imao srećno detinjstvo. Već kao petogodišnjak, otkrio je da ima problem sa bubrezima, dok od svoje petnaeste godine, odlazak na dijalize su njegova svakodnevica.

Kičma mu je isklrivljena i otežano se kreće, pored toga trpi i užasne bolove. Lekari su takođe ustanovili da ima okrenut želudac i da je to jedan od glavnih uzroka njegovog stalnog povraćanja nakon ishrane.

Majka je želela da mu donira bubreg, ali na kraju nije uspela jer su joj lekari ustanovili proteinuriju. Sada nakon osamnaest godina mukotrpne borbe, Dejanu se ukazao tračak nade da možda ima spasa. Uspeo je da stupi u kontakt sa ženom koja želi da mu donira zdrav bubreg, ali da bi to bilo moguće neophodno je da sakupi 40.000 evra za transplataciju što pre.

"Loše se osećam, kako prolazi vreme sve mi je gore stanje. Slabo se krećem zbog bolova u kičmi, a imam i povraćanje jer mi je okrenut želudac i spušten je. Imam mučnine nakon što pojedem bilo šta. Jedino mogu tabletama da ublažim bolove i normalno funkcionišem, inače drukčije ne mogu" priča Dejan Tojić za portal Espreso.

1 / 3 Foto: Privatna arhiva

U toku nedelje Dejan ide tri puta na dijalize koje traju po četiri sata. Trenutno mu je Kristijana Ćirić ustupila stan na Zvezdari, tako da redovno ide na dijalize u KBC Zvezdara.

"Član sam Budi Human organizacije, ali novčana sredstva se jako sporo prikupljaju. U poslednjih pet meseci sam uspeo da prikupim tri stotine hiljada dinara. Međutim, to nije dovoljno... potrebno mi je da sakupim za transplataciju u Turskoj oko 40.000 evra" tvrdi Dejan.

U međuvremenu on je pronašao donora Kristijanu Ćirić koja je zainteresovana da mu donira jedan bubreg. Da bi taj humani gest mogao biti sproveden u delo, neophodno je uraditi dodatne analize, ali ono što je najbitnije jeste da su im se krvne grupe poklopile.

"Završili smo rezultate i imamo dobra poklapanja. Trenutno čekamo da uradimo ponovo analize. Potrebno je da snimimo srce i pluća, kao i analize proteinurije. Uglavnom, najvažnije je da nam se poklopile krvne grupe. Oboje imamo negativne krvne grupe, ali da je neko od nas bio pozitivan, recimo konkretno ja, onda ona ne bi mogla da mi bude donor" pojašnjava Dejan.

Ipak, nakon svih muka i patnji, Dejan ne odustaje i nada se da će uspeti da dobije zdrave bubrege i krene da vodi normalan život.

"Kristijana mi je upravo ulila nadu kada se sama preporučila da mi donira zdrav bubreg. Tako da mi novac koji sam do sada sakupio ništa ne bi vredeo da nisam uspeo da pronađem donora. Bio bih bez nade, bez ičega... a ovako još uvek postoji šansa da uspem i ja se nadam da će tako biti" kaže Dejan Tojić.

Pomognimo Dejanu! Pošalji broj 1404 na 3030!

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001511344-88

Uplatom na devizni račun: 160-6000001511779-44

IBAN: RS35160600000151177944

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.