OVO SLOVENSKO IME POSTALO JE POPULARNO U SRBIJI, A TEK ZNAČENJE: Nastalo je od imena koje su nosile naše bake!
Deojčica, Foto: Anna Grigorjeva / Panthermedia / Profimedia

preklo i značenje

OVO SLOVENSKO IME POSTALO JE POPULARNO U SRBIJI, A TEK ZNAČENJE: Nastalo je od imena koje su nosile naše bake!

U Hrvatskoj je ovo ime među najpopularnijim ženskim vlastitim imenima

Objavljeno:

Žensko vlastito ime Lana, originalno je slovensko ime i može se smatrati skraćenicom od brojnih „dužih“ ženskih imena, ili pak ličnim imenom koje se lako pamti, piše i koje je moguće koristiti i u brojnim drugim zemljama odnosno jezicima, a zbog jednostavnosti njegovog izgovora.

Poreklo ženskog ličnog imena Lana

Brojni pisani izvori navode da je ovo vlastito ime originalno poreklom iz naših krajeva odnosno iz slovenske grupe jezika, i da je pomenuta vlastita imenica ženskog roda, izvedena ili od imena biljke „lan“, ili da je pak poreklom od imena reke Lane, a koja protiče kroz albansku prestonicu Tiranu.

Takođe, u nekim delovima Rusije se smatra da žensko ime Lana nije samostalno vlastito ime, već da je samo skraćenica ili „korenska“ reč od imena Svetlana.

Značenje ženskog vlastitog imena Lana

Osim u kurdskoj grupi jezika, gde se ime odnosno sama reč Lana prevodi kao „gnezdo“ ili „dom“, tačno značenje ova vlastite imenice nije poznato ni danas, jer se kako je navedeno njeno poreklo vezuje ili za ime biljke, ili za ime reke.

Međutim, neke analize jezika su pokazale da se reč „lana“ može prevesti kao „nežna“, „draga“ ili „osoba koja je puna vrlina, milosti i prefinjenosti“, kao „dama“, „princeza“, ili „otmena žena“ ili kao „pažljiva osoba“, „velikodušna žena“, „moderna, kreativna ili vesela i radosna osoba“.

Zastupljenost ženskog imena Lana u zemljama regiona

U Srbiji je ime Lana među prvih dvadeset najpopularnijih ženskih ličnih imena, te se na listi od sto najtraženijih imena za žensku novorođenčad, vlastito ime Lana nalazi na „jakom“ 19. mestu, i to prema najnovijim statističkim podacima.

U Hrvatskoj je ovo ime među najpopularnijim ženskim vlastitim imenima, pa se tako i „kotira“ vrlo visoko i zauzima deveto mesto, na pomenutoj listi od stotinu najpopularnijih ženskih imena.

Devojčica
foto: Ekaterina Pereslavtseva / Alamy / Alamy / Profimedia

U Bosni i Hercegovini ime Lana zauzima takođe visoko 21. mesto, na listi od sto najpoželjnijih imena za novorođene devojčice.

Da li ste znali – ime Lana može biti izvedeno i od muških i od ženskih ličnih imena

Poreklo imena Lana, i dalje je u nekom smislu nerešiva misterija, pa se kroz istoriju često tragalo za muškim i/ili pak i ženskim vlastitim imenicama, čiji „koren“ ili pak skraćenica može da bude i pomenuto ime Lana.

– poreklo imena Lana u engleskom jeziku – smatra se da je ime Lana u Engleskoj, paradoksalno poreklom od francuskog imena Alan, a da je nadalje došlo do preobražaja imena u originalnu ili tipično englesku vlastitu reč Lana, i to sledećim „putem“ – Alan – Alain (francuski) – zatim Ailín (irski)– Alan (engleski) – Alana (engleski) – Alaina (engleski) – Alayna (engleski) – pa Allana (engleski) – Alanis (engleski) – Alanna (engleski) – Allannah (engleski) – Alannah (irski) – pa zatim Alannis (engleski) – Lana (engleski) – Alen (hrvatski/slovenački) – Allan (engleski) – pa Allen (engleski) – Allyn (engleski) – Alan (škotski) – Allan ili Allen (škotski) – Alun (velški) i na kraju Alan (francuski) – i Lana (engleski);

– poreklo imena Lana iz ruskog jezika se smatra skraćenim od imena Svetlana, a ceo „put“ imena izgleda ovako – Svetlana (ruski; bugarski; makedonski; srpski; slovački) – Světlana (češki) – pa Sveta (ruski) – Svitlana (ukrajinski) – Svjetlana (hrvatski; srpski) – Lana (ruski; hrvatski i srpski).

Devojčica
foto: West Coast Surfer / Mood Board / / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ime Lana na drugim jezicima sveta

bugarski jezik – Svetlana; Tatjana; Ana;

engleski jezik – Allanah; Allana; Allanis; Allyn; Allena; Alayna; Alanis; Alana;

makedonski jezik – Svetlana; Milana;

ruski jezik – Svetlana; Svitlana;

ukrajinski jezik – Ruslana; Svjetlana; Svitlana; Svetlana;

slovački jezik – Sveta; Svetlana; Alana;

irski jezik – Allannah; Alena; Aylina;

češki jezik – Svetlana; Svitlana.

03:20

OVO SU IMENA I KARAKTERISTIKE DROGA KOJE SE SIPAJU DEVOJKAMA U PIĆE: Postoji samo jedan način da se odbranite od ovoga

(Espreso/Značenje imena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.