PROVELI SMO DAN SA CARINICIMA NA PRELAZU ŠID: Migranti im prave NAJVEĆI PROBLEM, krijumčari se SVE I SVAŠTA (VIDEO)
Foto: Tamara Trajković

STANJE NA GRANICI

PROVELI SMO DAN SA CARINICIMA NA PRELAZU ŠID: Migranti im prave NAJVEĆI PROBLEM, krijumčari se SVE I SVAŠTA (VIDEO)

Krijumčari se služe najrazličitijim metodama kako bi uspeli da preko granice prenesu to što su naumili, ali budnom oku srpskih carinika retko šta može da promakne

Objavljeno: 13:46h
Dijana Spasov

Srpski carinici se gotovo svakodnevno susreću sa pokušajima krijumčarenja raznih vrsta robe, novca, narkotika, belog roblja, cigareta, oružja...

Krijumčari se služe najrazličitijim metodama kako bi uspeli da preko granice prenesu to što su naumili, ali budnom oku srpskih carinika retko šta može da promakne. U prilog tome govore i podaci o zaplenama tokom prošle godine.

Tokom 2022. godine na graničnim prelazima u Srbiji zaplenjeno je:

- 64 miliona komada cigareta i skoro 24 tone aroma za nargile

- Preko pet miliona evra u različitim valutama

- Više od 32 kilograma zlata

- Oko 500 kilograma narkotika

Kako bismo nešto više saznali o radu naših carinika, ekipa portala Espreso provela je dan na graničnom prelazu Šid. Ovaj prelaz nalazi se na granici Srbije i Hrvatske, a karakterističan je po tome što tuda uglavnom cirkulišu teretna vozila.

1 / 9 Foto: Tamara Trajković

Kada su u pitanju putnička vozila, kako smo saznali, van sezone Šid prelazi uglavnom lokalno stanovništvo iz Srbije i Hrvatske, dok u sezoni cirkulišu i putnička vozila.

U razgovoru sa Nikolom Čolićem, šefom carinske ispostave Šid, saznali smo da carinici na ovom graničnom prelazu najviše problema imaju sa migrantima, pa je tako tokom prošle godine sprečeno 94 pokušaja ilegalnog prelaska granice.

Nikola Čolić, šef carinske ispostave Šid
Nikola Čolić, šef carinske ispostave Šidfoto: Tamara Trajković

Više o tome kojim se sve metodama migranti služe kako bi neprimećeno prešli granicu, kao i koliki problem prave vozačima kamiona, pogledajte u videu ispod.

13:25

Espreso na graničnom prelazu Šid

Na graničnom prelazu Šid prošle godine u jednoj velikoj akciji zaplenjeno je preko 40.000 komada cigareta, dok je već početkom ove godine sprečen pokušaj krijumčarenja čak 50.000 komada cigareta.

Granični prelaz Šid
Granični prelaz Šidfoto: Tamara Trajković

Posebno interesanto kod graničnog prelaza koji smo posetili je to što se u međuzoni Šida i Tovarnika koji je s hrvatske strane, nalazi i pravoslavno groblje. Kako nam je objasnio Čolić, svaka sahrana ili pomen moraju da se najave graničnim službama, a svi koji dolaze na sahranu moraju na uvid da predaju putne isprave.

Bonus video:

00:43

Carinici zaplenili 73.000 evra u ručnom frižideru

(Espreso/Dijana Spasov)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.