OSMACI, ZAPAMTITE OVE DATUME! Evo kada se polaže MALA MATURA i koje su novine u odnosu na prošlu godinu
Polaganje male mature, Foto: Dragana Udovičić

važnu

OSMACI, ZAPAMTITE OVE DATUME! Evo kada se polaže MALA MATURA i koje su novine u odnosu na prošlu godinu

Ukupan broj onih koji polažu ispit u 2023. godini je 66.970 učenika

Objavljeno:

V. D. ministra prosvete Đorđe Milićević izjavio je danas da će se mala matura polagati 21. 22. i 23. juna, dok će preliminarni rezultati biti objavljeni 25, a konačni 28 juna.

On je istakao da je na funkciji vršioca dužnosti ministra prosvete kako bi obezbedio funkcionisanje sistema, i kako bi se sprovelo sve što je neophodno do postavljenja novog ministra.

- Matura će se polagati 21. 22. i 23. juna u vremenskom periodu od 9 do 11 sati, tako što će se prvog dana polagati maternji jezik, drugoga dana matematika, dok će se trećeg dana, za razliku od prošle godini kada se polagao kombinovani test, polagati jedan od predmeta koji učenici odaberu - rekao je Milićević za TV Pink.

Đorđe Milićević
Đorđe Milićevićfoto: Stefan Kojić

Kako je objasnio, učenici će moći da izaberu između istorije, geografije, fizike, hemije i biologije, a "38 odsto njih se opredelilo za biologiju, 29 odsto za geografiju, za istoriju njih 16 odsto, dok se za fiziku opredelilo njih 8 odsto".

On je istakao da se sva detaljna stručna uputstva nalaze na sajtu ministarstva.

- Preliminarni rezultati su 25. juna do 8 sati, prigovor je istog dana moguće podneti u elektronskoj formi od 8 do 15 sati. Nezadovljni odgovorom mogu se narednog dana u istom terminu obratiti drugostepenom organu - dodao je v.d. ministra prosvete. Milićević je rekao da će se testovi kao i do sada bodovati elektronskim putem, a da će se za potrebe skeniranja testova povećan broj skening centara kojih u ovoj godini imamo 33, koji su ravnomerno raspoređeni o zemlji. On je skrenuo pažnju da prepisivanja na polaganju male mature neće biti.

Polaganje male mature
Polaganje male maturefoto: Dragana Udovičić

Kako je naveo, konačni rezultati će biti objaljeni 28. juna do 8 sati.

- Popunjavanje liste želja predviđeno je 29. i 30. juna u vremenu od 8 do 15 sati, a objavljivanje konačnih rezultata po školama će biti 3. i 4. jula u 8 sati - istakao je on.

Kako je objasnio, ukupan broj onih koji polažu ispit u 2023. godini je 66.970 učenika.

- Za upis u srednje škole planirano je 75. 853 mesta. U srednjem stručnom obrazovanju ukupno ima mesta za 57.409 učenika, dok je za obrazovanje po dualnom modalitetu predviđeno 3.782 mesta - objasnio je Milićević.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.