"AKO OSETITE PULS U STOMAKU, HITNO SE JAVITE LEKARU": Hirurg Šarac sa VMA otkrio kada znači da život VISI O KONCU
Bolnica, Foto: Nebojša Mandić

obratite pažnju!

"AKO OSETITE PULS U STOMAKU, HITNO SE JAVITE LEKARU": Hirurg Šarac sa VMA otkrio kada znači da život VISI O KONCU

Nemojte nikako da zanemarite ove simptome

Objavljeno:

Simptomi rupture abdominalne aneurizme mogu da budu pulsiranje u stomaku i bol, ali kada se drugi simptom javi, možda je već kasno, upozorio je hirurg sa VMA.

Pukovnik docent dr Momir Šarac, dežurni hirurg na Vojno-medicinskoj akademiji, nabrojao je koji su simptomi abdominalne aneurizme, zdravstvenog problema koji može da odnese život za samo nekoliko minuta.

Govoreći o dvema kompleksnim operacijama rupture aneurizme abdominalne aorte, obavljenim tokom noći, doktor je kazao da su simptomi aneurizme jasno uočljivi, nekada čak i vidljivi golim okom.

Stomak
Stomakfoto: Profimedia

"Pacijenti često mogu da pretpostave da imaju proširen krvni sud, jer se abdominalna aneurizma oseća kao pulsirajuća masa u stomaku. Ako je dovoljno velika, kod ljudi koji su odgovarajuće konstitucije, može da bude vidljiva i golim okom", rekao je pukovnik docent dr Šarac u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije.

Momir Šarac
Momir Šaracfoto: Printscreen/RTS

Kada je potrebno hitno otići kod lekara, koji simptomi aneurizme znače da vremena više nema?

"Ako se pored pulsiranja oseti i bol, hitno se javite lekaru ili ustanovi hitne pomoći, jer to znači da je krenula da puca. Ruptura abdominalne aneurizme može da znači da vrlo verovatno nećete stići da dobijete adekvatnu pomoć, ukoliko se ne javite brzo", rekao je on.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.