ISPRAVKA: Osam netačnih informacija na našem portalu
Foto: Ilustracija/Espreso.co.rs

demantujemo

ISPRAVKA: Osam netačnih informacija na našem portalu

Demantujemo netačne navode koje smo preneli 2019. i 2020. godine

Objavljeno: 16:22h

Portal Espreso je objavio osam netačnih informacija pre nekoliko godina koje na osnovu analiza fekt ček portala "Fake News tragač" ovim putem ispravljamo.

Radi se o sledećim informacijama:

1. Više portala u Srbiji, među kojima je i naš, objavilo je tekst o smrti srpskog atletičara Ismaila Mačeva, koji je sadržao netačne tvrdnje.

U tekstu je bilo navedeno da je Mačev bio član "najbrže bele štafete" sa Svetskog prvenstva u Tokiju 1991. godine. Po podacima Međunarodne atletske federacije, najmanje dve "bele" štafete su ostvarile bolje rezultate od Jugoslavije. U pitanju su bile štafeta Australije 1984, i štafeta Nemačke Demokratske Republike godinu dana kasnije. Jugoslavija nikada nije bila "najbrža bela štafeta na svetu".

Kompletnu analizu pogledajte ovde.

2. Portal Espreso je 2019. godine preneo netačne informacije o raspisivanju izbora za mart iste godine.

Oni nisu raspisani, a to i nije bilo moguće jer Zakon o izboru narodnih poslanika prema kom od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 ni više od 60 dana.

Kompletnu analizu pogledajte ovde.

3. Datuma 07.04.2019. godine objavili smo vest o tome da je na protestu "Jedan od pet miliona" brutalno napadnut čovek koji je vikao "živela Srbija, živeo Vučić", što se ispostavilo kao dezinformacija.

Iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograd su takođe za Fake News Tragač izjavili da nemaju podatke o tome da je muškarac sa povredama primljen tokom sinoćnjeg protesta.

Kompletnu analizu pogledajte ovde.

4. Godine 2019. preneli smo ves o sastanku Sulejmana Ugljanina sa Aljbinom Kurtijem u Prištini. Netačno je bilo da su se njih dvojica sastala na dan izbora na Kosovu. Ispostavilo se da se sastanak odigrao dan ranije.

Takođe, Ugljanin je predstavljen kao predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), iako je tu funkciju obavljao Esad Džudžo.

Naveli smo i da je Ugljanin na svom Fejsbuk nalogu hvalio Aljbina Kurtija, ali takve objave se nisu pojavile na zvaničnim stranicama Sulejmana Ugljanina i SDA.

Kompletnu analizu pogledajte ovde.

5. Objavili smo i vest sa naslovom "AMERIKA IMA ULTIMATUM ZA SRBIJU I VUČIĆA! Traže da ovo PRIHVATIMO oko KOSOVA ako želimo da budemo deo EVROPE", a naslovna fotografija na tekstu je bila foto-montaža.

Na fotografiju Federike Mogerini, Hašima Tačija i Aleksandra Vučića umesto Mogerinijeve je bio umetnut Donald Tramp.

Kompletnu analizu pogledajte ovde.

6. Pod naslovom "UMRO JE NAŠ VUČIĆ, NEKA POČIVA U SUMPORNOM JEZERU! Osvanula je MORBIDNA ČITULJA na račun PREDSEDNIKA!" objavljene je netačna informacija.

Preneli smo da su se čitulje za Aleksandra Vučića pojavile nakon pretnji njegovoj deci, što nije bilo tačno.

Te slike su se pojavile dve godine ranije.

Kompletnu analizu pogledajte ovde.

7. 27.08.2020. godine preneli smo informacije o odlasku predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Gazivode, a naknadno se ispostavilo da ova vest datira iz 2018. godine.

Kompletnu analizu pogledajte ovde.

8. U septembru 2019. godine portal Glossy objavio je tekst o dejstvu leka Purodone, koji se reklamira kao sredstvo za uklanjanje parazita iz organizma. Lek koji se pominje u navedenom članku, prate tvrdnje da je u pitanju "100% siguran način da zaštitite sebe i svoju decu i to u vašem domu".

Ipak, pomenutom sredstvo pod ovim nazivom ne postoji u zvaničnom registru lekova, a na domaćim sajtovima primećeno je da se on preporučuje od strane navodne dr Lidije Kesić, specijalistkinje za parazitologiju i tropsku medicinu. Međutim, fotografija "dr Lidije Kesić" koju su objavili drugi mediji je stok portret, kakvi se koriste za ilustraciju lekara u medijima, pa tako navodna doktorka ima imenjakinje na sajtovima na drugim jezicima – kao Čehinja Lidija Kovarikova i Rumunka Lidija Kozma.

Kompletnu analizu pogledajte ovde.

Sve navedene vesti koje su sadržale netačne informacije su uklonjene sa portala Espreso.

Ovim putem se izvinjavamo čitaocima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.