"PRIVATNICI ĆE ULAGATI U ENERGETSKU EFIKASNOST ZGRADA" Petrović: Potrošeni kilovati se mogu bolje iskoristiti
Žarko Petrović, Foto: Kurir televizija

undp

"PRIVATNICI ĆE ULAGATI U ENERGETSKU EFIKASNOST ZGRADA" Petrović: Potrošeni kilovati se mogu bolje iskoristiti

Najavio je i šta se očekuje drugog dana stručnog simpozijuma u Beogradu

Objavljeno: 12:31h

Danas se završava regionalni stručni simpozijum “Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana+” - program Ujedinjenih nacija za razvoj, koji je organizovan uz podršku vlada Nemačke, Slovačke, kao i Vlade Japana u okviru UNDP Climate Promise inicijative.

Više detalja sa lica mesta gledaocima jutarnjeg programa Kurir TV Redakcija donela je novinarka Valentina Danilović.

- Zgrade su temelj energetske efikasnosti i to je jedan od zaključaka prvog dana simpozijuma. Između jedne trećine i dve petine ukupne potrošnje je u zgradama. To su ogromne količine koje mogu da budu iskorišćene za druge energetske potrebe u zemlji. Prvog dana smo imali poruke ministra Vesića i planove ministarstva, takođe i iskustva iz okruženja i regiona Balkan+ o važnosti energetske efikasnosti, kao i stvari vezane za prikupljanje podataka, kojim se smanjuju kilovati nužni za balansiranje obnovljivih izvora - kaže Žarko Petrović iz UNDP Srbija.

03:26

PRIVATNICI ĆE ULAGATI U ENERGETSKU EFIKASNOST ZGRADA Petrović: Toliko je potrošenih kolivata koji se mogu bolje iskoristiti

Najavio je i šta se očekuje drugog dana stručnog simpozijuma u Beogradu.

- Danas je drugi dan na kome će više govoriti bankari, izvori sredstava i oni koji novac troše u svrhu energetske efikasnosti. Očekujemo nove načine finansiranja poput Esko modela koji omogućavaju da privatni partneri ulažu u energetsku efikasnost zgrada - dodao je Petrović.

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.