PREMINUO DR MILOVAN GOČMANAC!
Sveće, Foto: Profimedia

TUGA

PREMINUO DR MILOVAN GOČMANAC!

Dr Milovan Gočmanac će biti sahranjen u četvrtak 8. juna 2023. na Novom groblju u Kruševcu

Objavljeno:

Posle kraće bolesti 5. juna u Kruševcu je preminuo dr Milovan Gočmanac (Velika Vrbnica, kod Kruševca, 1941), učitelj, nastavnik, profesor, doktor filoloških nauka i književnik.

Dr Gočmanac je bio dugogodišnji saradnik Književnih novina „Svitak“ u Požegi, naš stalni kritičar a „Svitak“ je izdavač desetak njegovih studija i dve knjige poezije. Napisao je i obimnu knjigu eseja o piscima koji su objavljivali u „Svitku“ pod nazivom „Književni razvigori Svitka“.

Pisao je savremenu i haiku poeziju, književnu kritiku i studije o delima brojnih srpskih književnika. Objavio je devet pesničkih knjiga, 41 knjigu studija, eseja i kritika o književnim delima značajnih srpskih pisaca i bio jedan od najplodnijih književnih kritičara. Iza njega je ostalo sedam neobjavljenih studija o književnom delu: Jovana Jovanovića Zmaja, Andra Franičevića, Radomira Andrića, Milijana Despotovića i Vere Branković Majske. Njegova književna zaostavština u rukopisu, pored ostalog, sadrži i više zbirki eseja i kritika, i knjiga poezije.

Izučavao je književnu periodiku Kruševca između dva svetska rata. Dobitnik je književnih nagrada „Zlatna povelja Svitka“ (2017); „Paunovo pismo“ (2020); „Radoje Domanović“ (2021) i „Nagrade „Hadži Dragan“ za životno delo (2022). Dr Milovan Gočmanac će biti sahranjen u četvrtak 8. juna 2023. na Novom groblju u Kruševcu.

(Espreso/ Kurir.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.