ROD OVOG VOĆA SKROZ DESETKOVAN: U GAJBE nema šta da se STAVI, SRPSKI VOĆARI nikad OČAJNIJI
Kajsije, Foto: RINA

BERBA

ROD OVOG VOĆA SKROZ DESETKOVAN: U GAJBE nema šta da se STAVI, SRPSKI VOĆARI nikad OČAJNIJI

Berba kajsija u selu Miokovci, koje se naziva još i srpskom prestonicom ovog voća, trebalo bi da počne za dvadesetak dana, ali veliko pitanje je koliko će plodova voćari staviti u gajbice, jer su loši vremenski uslovi maksimalno desetkovali ovogodišnji rod

Objavljeno:

Prethodnih dana jako nevreme i gradonosni oblaci nisu zaobišli Čačak, ali zahvaljujući brzoj reakciji protivgradnih strelaca - nije bilo velikog grada koji bi dokrajčio rod.

Berba kajsija u selu Miokovci, koje se naziva još i srpskom prestonicom ovog voća, trebalo bi da počne za dvadesetak dana, ali veliko pitanje je koliko će plodova voćari staviti u gajbice, jer su loši vremenski uslovi maksimalno desetkovali ovogodišnji rod.

Prolećni mrazevi napravili su velike štete u zasadima, a ono što je tada opstalo - dokusurile su dugotrajne i obilne padavine. Vojkan Tomić na parcelama od tri hektara uzgaja kajsije, ali kako kaže, ove godine od roda nema ništa.

- U visinskim delovima Miokovaca gde je jak mraz u martu desetkovao sve, kajsije nema ni kilo da se obere, ni da se pojede u kući praktično, iako eto naše selo važi za prestonicu tog voća. Malo bolja situacija je u nižim predelima, pored reke Čemernice gde je u zasadima nešto i ostalo. Pojedini plodovi koji su ostali na granama su sitni i oni će prevremeno sazreti, na pojedinim stablima ima primera radi po pet komada, dok na ostalima nema ništa. Ne mogu da kažem da smo na to naviki, ali imamo u vidu da je ovo fabrika pod vedrim nebom. Meni je voćnjak u punom rodu i neću je vaditi sigurno, uzdamo se u Boga da će naredne godine biti bolje - kaže Vojkan za RINU.

Prethodnih dana jako nevreme i gradonosni oblaci nisu zaobišli ovaj deo Srbije, ali zahvaljujući brzoj reakciji protivgradnih strelaca - nije bilo velikog grada koji bi dokrajčio rod i u onim voćnjacima pored reke u kojima je kajsija kako tako rodila.

Kajsija, Kajsije
foto: Profimedia

- Dejstvovali su sa dve stanice, sa preko sedam raketa i za sada smo se odbranili, za razliku od sela Prijevor, Kablar i Trbušani. Takodje, ono što je neizvesno kad je u pitanju kajsija jeste cena na tržištu, to ne zna niko. Prošle godine bila je od 40 do 90 dinara, u zavisnosti da li je konzumna ili industrijska. Ove godine, po svemu sudeći, imaćemo prazne džepove, ali šta da se radi, bitno je da smo mi živi i zdravi. Mi smo u čast kajsiji napravili i manifestaciju, ali izgleda da ćemo morati da dokupimo kako bi za te dane imalo, dodaje Vojkan koji u svom selu radi i kao protivgradni strelac.

Stručnjaci savetuju voćare da zbog loših vremenskih uslova i sve češćih prolećnih, jakih mrazeva za svoje zasade biraju sorte sa što kasnijim cvetanjem, odnosno formiranjem plodova imaju najveću šansu da opstanu. Onima koji će ove godine ipak uspeti da uberu i prodaju kajsije, poručuju da inentizivno primenjuju zaštitu.

(Espreso/Rina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.