SUTRA SU DUHOVSKE ZADUŠNICE: Ove običaje svi treba da ISPOŠTUJU, evo ŠTA SE NOSI NA GROBLJE
Paljenje sveća, Foto: Tamara Trajković

verovanja

SUTRA SU DUHOVSKE ZADUŠNICE: Ove običaje svi treba da ISPOŠTUJU, evo ŠTA SE NOSI NA GROBLJE

Pomen i prisećanje na naše preminule su najveći simbol i motiv iza praznika Zadušnice

Objavljeno:

Sutra su Letnje ili Duhovske zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu, uoči Trojica, odnosno praznika Silaska Svetog Duha na apostole.

Prema tradicionalnom običaju, na ovaj dan pravoslavci obilaze grobove, pale sveće i služe pomen. Prema narodno verovanju, sveća upaljena na zadušnice više vredi od svih drugih koje se pale za dušu pokojnika tokom godine. Na zadušnice se ne samo ukazivuje poštovanje našim precima već i kroz velikodušnost i milostinju prema sirotinji i onima kojima je to potrebno.

Jedan od običaja koji se upražnjava tokom Zadušnica između ostalih je poseta grobova naših preminulih (ako je to moguće), paljenje sveće i ostavljanje takozvanih "daća" na groblju i u crkvi, obično u vidu kuvanog žita. Mnogi veruju da se ovim simboličnim gestom na neki način "hrani" duša naših upokojenih i da je to dar koji njima ukazujemo, međutim to nije istina. Daće se ostavljaju pre svega da bi se nahranila sirotinja koja će potom pomenuti pokojnika u svojim molitvama.

Crkva
Crkvafoto: Tamara Trajković

Pomen i prisećanje na naše preminule su najveći simbol i motiv iza praznika Zadušnice. Smatra se da je veoma važno da se na ovaj dan prisetimo naših upokojenih voljenih osoba i upalimo im sveću na grobnom mestu ili u crkvi ako nije moguće otići na groblje.

Na liturgiju, kada pođemo u crkvu, treba poneti:

kuvano žito

crno vino

malu sveću koja se postavlja uz žito

male sveće za svake upokojene zbog kojih obeležavate zadušnice ili jedna veća sveća za sve

napišite spisak imena svih vaših upokojenih rođaka i prijatelja

novčani prilog (svako prema svojim mogućnostima)

Žito je simbol smrtnog tela i besmrtne duše u svetlosti Carstva nebeskog. Ono nas simbolično podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u zemnom mraku, nego u svetlosti sunca.

Crno vino označava Božje milosrđe kojim se leče rane greha.

Sveća je simbol svetlosti Hristove. On je rekao: "Ja sam svetlost svetu". Ta svetlost treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih. Sveća je malena žrtva Bogu, koji se za nas žrtvovao.

Sveća
Svećafoto: Profimedia

Posle Svete liturgije u crkvi se služi parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a nakon toga se ide do grobova pokojnika. Tamo se pale sveće, a sveštenik obavi kratki obred i okadi grobove. Ako su naši pokojnici sahranjeni daleko i nije moguće otići na groblje, uvek može da se ode u crkvu, gde se odsluži pomen, a Gospod vidi i zna.

Na dan zadušnica običaj je da se iznosi hrana na groblje. Ta hrana se deli sa ljudima koji posećuju groblje uz pominjanje za spas duše pokojnika. Za tu priliku domaćice u nekim krajevima Srbije mese posebnu pogaču bez kvasca. Sem što se iznosi hrana na groblje i sveštenik dolazi da drži opelo upokojenima. Tada, prilikom uzimanja koljiva, svi ukućani uzimaju po neko zrno i bacaju ga na zemlju uz reči: "Večna pamjat, laka mu zemlja".

Groblje
Grobljefoto: RINA

U nekim krajevima Srbije, pak, ne izlazi se na groblje već se zadušnice obeležavaju postavljanjem trpeze u kući, a opelo za pokojnikovu dušu i spas na onom svetu održava se u crkvi. Tom prilikom domaćin donosi na papiru zabeležena imena svojih pokojnih predaka kako bi svako od njih bio pomenut u molitvi.

Na zadušnice se deli milostinja. Kako na grobljima tada ima najviše prosjaka, treba svakom udeliti po neki prilog, jer je bolje poći sa blagoslovom, nego da iza leđa prosjaci proklinju.

00:09

Jeziva scena, dvojica muškaraca igraju fudbal na groblju Lešće

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.