Svečano otvoren Naučni klub "Novi Sad" u Kulturnoj stanici “Svilara”
Prvi Naučni klub za Novi Sad, Foto: Grad Novi Sad

novi sad

Svečano otvoren Naučni klub "Novi Sad" u Kulturnoj stanici “Svilara”

Jedan od glavnih zadataka Kluba je da poveže sve kojima je nauka bliska i zanimljiva bez obzira na godine, nivo znanja i oblasti interesovanja

Objavljeno:

Prvi Naučni klub za Novi Sad, a trinaesti za Srbiju, otvoren je pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada i Centra za promociju nauke, a osnovalo ga je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, sa ciljem da promoviše nauku i tehnologiju.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, prisustvovao je otvaranju i ovom prilikom je rekao da je ovaj klub kruna višegodišnje uspešne saradnje Mreže kulturnih stanica i Centra za promociju nauke.

1 / 5 Foto: Grad Novi Sad

- Kulturna stanica „Svilara“ - centar kreativnosti u Novom Sadu, od danas je bogatija za još jedno mesto susreta istraživača, đaka, studenata, institucija i pojedinaca, na kojem će oni sticati nova znanja iz raznih oblasti nauke i diskutovati o brojnim temama. Reč je o novootvorenom Naučnom klubu „Novi Sad“ u kojem će pripadnici različitih generacija, zainteresovani za nauku i tehnologiju, imati priliku da učestvuju u besplatnim programima kroz različite radionice, seminare i prezentacije. Radi se o intersektorskoj saradnji koja je i jedan od prioriteta strategije kulturnog razvoja Grada, a koja istovremeno izražava jedan od najaktuelnijih trendova u umetnosti danas, a to je interakcija nauke i umetnosti - rekao je Rožić.

Jedan od glavnih zadataka Kluba je da poveže sve kojima je nauka bliska i zanimljiva bez obzira na godine, nivo znanja i oblasti interesovanja. Grad Novi Sad je svojom kulturnom politikom izgradio autentičan kulturni model sa ciljem da kultura, umetnost i nauka iz centra stignu do svih delova grada, a otvaranjem Naučnog kluba upravo pokazuje istrajnost u toj nameri.

Naučni klub biće smešten u „Svilari,“ ali će on istovremeno biti i programska platforma za prezentaciju ovih sadržaja u svim kulturnim stanicama. Tako će i stanovnici Klise, Bukovca, Kovilja, Stepanovićeva, kao i žitelji Podbare, razmenom programskih sadržaja biti u prilici da saznaju, prate i učestvuju u najnovijim trendovima spoja nauke i kulture. Ta vrsta decentralizacije i dostupnosti kulture, umetnosti i nauke svima, je ono što naš grad čini jedinstvenim.

- Činjenica da je Novi Sad, koji je prošle godine sa ponosom nosio titulu Evropske prestonice kulture, istovremeno i centar IT industrije, univerzitetski centar, jedan od četiri grada u Srbiji koja imaju naučno - tehnološki park, govori o tome da je otvaranje Naučnog kluba u Novom Sadu jedan prirodan i logičan korak i da će ovaj klub u takvom okruženju imati sve šanse da bude jedan od najaktivijih – dodao je Dalibor Rožić.

Državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić je naglasio da je ovo trinaesti naučni klub koji je otvoren u Srbiji s ciljem da se maksimalno promoviše nauka, inovacije, tehnološki razvoj i transfer tehnologija i da nauku približimo najmlađoj populaciji.

(Espreso/ Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.