METEOROLOG UPOZORAVA NA OPASNOST OD POPLAVA I BUJICA! Jedan deo Srbije na udaru obilnih padavina TOKOM NOĆI
Padavine, Foto: Marko Nikolić

nevreme

METEOROLOG UPOZORAVA NA OPASNOST OD POPLAVA I BUJICA! Jedan deo Srbije na udaru obilnih padavina TOKOM NOĆI

Na ovom području u narednim satima lokalno sledi novih 50 mm kiše po kvadratnom metru

Objavljeno:

Srbija je i danas bila na udaru obilnih pljuskova sa grmljavinom i lokalnih grmljavinskih oluja.

Najkritičnija situacija bila je na zapadu Srbije, gde su zabeležene lokalne poplave i bujice, naročito na području Požege, Lučana i Kosjerića. Poplavljeni su brojna domaćinstva i putevi, a zasutavljen je i voz zbog bujice i nanosa na delu pruge između Kosjerića i Požege.

Grmljavinske oluje i veoma obilni pljuskovi nisu zaobišli ni Vojodinu, a njive širom Vojvodine već danima su pod vodom, usled obilnih padavina, naročito na jugu Bačke i u Sremu.

Pred sam kraj dana veoma snažan grmljavinski sistem zahvatio je zapandu Srbiju, Kolubarski okrug i Podrinje, uz veoma obilne pljuskove i jaku grmljavinu. U nastavku večeri ovaj sistem premeštao se u jugoistočnoj visinskoj struji prema Mačvi i Sremu, tako da cele večeri nad svim ovim predelima uslovljava ekstremnu obilnu kišu sa jakim pljuskovima.

Pljusak
Pljusakfoto: Zorana Jeftić

Na pojedinim lokacijama samo tokom večeri palo je preko 50 mm kiše po kvadratnom metru, pa su nastale poplave i bujice, a poplave i bujice već su zahvatile i područje Loznice, Krupnja i okolnih mesta. Poplavljeni su brojni putevi.

U nastavku večeri i noći najkritičnija situacija biće na području između Valjeva, Loznice i Šapca, jer se preko ovog područja ovaj kišni sistem premešta veoma sporo i gotovo da je stacioniran.

Na ovom području u narednim satima lokalno sledi novih 50 mm kiše po kvadratnom metru, zbog čega će doći do poplava i bujica. Postoji opasnost od izlivanja mnogih manjih reka i potoka, a u urbanim sredinama odvodni sistemi neće moći da prihvate ogromnu količinu atmosferske vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Jaka kiša sa obilnim pljuskovima i grmljavinom na ovom području padaće i tokom noći i postepeno će slabiti, ali se problemi sa poplavama i bujicama svakako očekuju.

Poplava
Poplavafoto: RINA

Nažalost, talas padavina nastaviće na ovom području Srbije i tokom sutrašnjeg dana i narednih dana, a novi talas obilnih padavina samo bi pogoršao već kritičnu situaciju.

Dakle, zbog ekstremno obilnih padavina, u noći pred nama i ujutro u slivu reke Jadra očekuju se ogromni probleni sa poplavama i bujicama, zbog čega se stanovvništvo poziva na oprez i praćenje situacije.

Ogroman oprez neophodan je i u saobraćaju, jer će mnoge deonice u ovom delu Srbije biti poplavljene, pa se bez preke potrebe ne treba kretati na put kroz ove predele.

Veoma nestabilno i promenljivo vreme nastaviće se širom Srbije i narednih dana, a lokalni pljuskovi sa grmljavinom biće svakodnevna pojava, uz opasnost od grmljavinskih oluja, poplava i bujica.

(Espreso / Telegraf / Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.