SAVET RODITELJA U OŠ "VLADISLAV RIBNIKAR" UPUTIO 4 NOVA ZAHTEVA VLADI: Ovo je PRIORITET, evo šta zahtevaju!
Mesto tragedije na Vračaru, Foto: Tamara Trajković

zahtevi

SAVET RODITELJA U OŠ "VLADISLAV RIBNIKAR" UPUTIO 4 NOVA ZAHTEVA VLADI: Ovo je PRIORITET, evo šta zahtevaju!

Savet roditelja "Ribnikara" obratio se danas državnim organima sa novim zahtevima nakon navodne odluke

Objavljeno:

Savet roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" izneo je danas četiri nova zahteva državnim organima, uz izričito protivljenje da se školska godina završi ranije!

Njegov predsednik Igor Đorđević tvrdi za Kurir da nije odlučeno da se školska godina za učenike škole u kojoj je 3. maja dečak (13) počinio masakr ubivši devetoro dece i školskog čuvara završi 2. juna, kao što je juče za javnost saopštila grupa roditelja.

- Preksinoć smo imali sastanak saveta roditelja s predstavnicima Vlade i rečeno nam je da nije doneta odluka o završetku školske godine 2. juna, kao ni odluka da se cela škola pretvori u memorijalni centar. Mi smo na savetu roditelja odbili da se školska godina završi 2. juna - naveo je Đorđević i dodao da je pre dva dana manja grupa roditelja imala sastanak s predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je primio njihove zahteve.

Igor Đorđević
Igor Đorđevićfoto: Petar Aleksić

- Rečeno nam je da se to razmatra, ne i da je doneta odluka. Rečeno je da će se razmatrati svaki predlog koji može dovesti do dobrog rešenja. Nije istina ni da će đaci preći u OŠ "Sveti Sava", i to je zloupotreba zamenice predsednika saveta roditelja Bojane Nedeljković, koja je smenjena zato što je iznosila netačne informacije u javnost i zastupala manjinu roditelja, a ne većinu - kaže Đorđević.

Savet roditelja "Ribnikara" obratio se danas državnim organima sa novim zahtevima nakon navodne odluke koja se tiče prekida nastave 2. juna, pretvaranja školskog objekta u memorijalni centar i trajnog izmeštanja dece na novu lokaciju.

- Zahtevamo od državnih organa da omoguće da za sve učenike koji to žele nastavna školska godina traje po planu rada škole i školskom kalendaru u objektu naše škole. Savet roditelja je apsolutno protiv inicijative da se 2. juna završi školska godina za decu koja žele da idu u školu. Insistiramo na potpunom ispunjenju svih zahteva koje je usvojio savet roditelja 9. maja, uključujući hitnu rekonstrukciju škole bez promene namene objekta, uz apsolutnu podršku inicijativi da se obeleži sećanje na žrtve - navodi se u njihovom saopštenju.

Zamenica smenjena

Savet dao podršku Đorđeviću

Iz saveta roditelja navode da je na sastanku održanom 29. maja dato puno poverenje predsedniku saveta roditelja Igoru Đorđeviću kad je trebalo da se glasa za njegovo razrešenje (30 glasova protiv razrešenja, 1 glas za razrešenje, 3 uzdržana, 3 člana saveta su napustila sastanak pre glasanja), a zatim je usvojena odluka o razrešenju Bojane Nedeljković sa mesta zamenika predsednika saveta roditelja (31 glas za, 3 uzdržana) i odluka o postavljanju Jelene Radulović za zamenika predsednika saveta roditelja.

Savet roditelja zahvalan je Vladi Srbije na angažovanju na ispunjenju njihovih zahteva.

- Za svaki eventualni budući zahtev koji se tiče promene načina održavanja nastave neophodno je konsultovati nastavničko veće i savet roditelja. Savet roditelja daje punu podršku nastavnom kadru. Zahtevamo što pre na uvid kopiju zapisnika sa vanrednog inspekcijskog nadzora nad radom OŠ "Vladislav Ribnikar" - napominje se u saopštenju i dodaje:

- Želimo da vam iznesemo mišljenje velikog broja dece, koja su u ovoj nezapamćenoj tragediji pametnija od svih nas. Mnogi od preksinoć plaču za svojom školom. Oni žele da idu u svoju školu, neće da je napuste i neće da dozvole da ih dečak (13) sve pobedi! Po njihovom mišljenju, bilo kakvo drugo rešenje osim sedenja u njihovim klupama bila bi pobeda zločina nad svima njima i nad svima nama!

Protiv rušenja

Ne treba školu da pretvorimo u brdo kamenja

Kako se nezvanično saznaje, sastanak saveta roditelja s predstavnicima Vlade trajao je dugo, a najviše se razgovaralo o tome da li škola treba da se ruši ili ne.

- Velika većina roditelja, ali i nastavnog kadra je protiv te ideje da se škola ruši. Jedna majka je rekla: "Ne sme dečak (13) da pobedi, a pobedio bi ako bismo školu kao korisnu ustanovu pretvorili u brdo kamenja, koje nema životnu svrhu. Naravno da deca nikad neće zaboraviti te žrtve." Savet se protivi da se školska godina završi ranije, ali tu odluku treba da donesu nadležni organi - navodi sagovornik.

Podsetimo, pre dva dana grupa roditelja se nakon sastanka u Predsedništvu oglasila saopštenjem da se školska godina završava 2. juna, a da se deca od 5. juna sele u OŠ "Sveti Sava", gde će imati osmišljene aktivnosti, kao i će u delu škole u koji se ulazi iz Ulice kralja Milutina biti napravljen memorijalni centar.

(Espreso / Kurir / Mina Branković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.