NAĐITE HALJINU ZA MATURU I TO BESPLATNO: Ova akcija prikazuje svu LJUBAV SRBIJE, potrebna vam je samo JEDNA STVAR
Sestre po haljinama, Foto: printscreen/instagram/sestre po haljinama

"sestre po haljinama"

NAĐITE HALJINU ZA MATURU I TO BESPLATNO: Ova akcija prikazuje svu LJUBAV SRBIJE, potrebna vam je samo JEDNA STVAR

"Sestre po haljinama" napravile su humanitarnu akciju prikupljanja svečanih odevnih kombinacija za devojčice i devojke

Objavljeno: 13:05h
Verica Arsić

Svečanost povodom kraja jednog perioda školovanja predstavlja dugu tradiciju na prostoru Srbije, kao i ranije Jugoslavije. Matursko veče je tako postalo sastavni deo prelaska iz jednog u drugo (obrazovno) doba.

No, kako u kapitalizmu dolazi do komercijalizacije svakog značajnog trenutka ljudskog bića, tako se i završavanje jednog nivoa obrazovanja i prelazak u drugo naplaćuje kroz ideju mature.

Ne samo što su devojčice i dečaci primorani da plaćaju školske dadžbine i školarine na fakultetima, već im je nametnuto i da izdvoje basnoslovnu cifru za proslavu mature.

Kako bi pomogle devojčicama da im bar izbor i finansiranje maturskih haljina ne bude na pameti, Jelena Boljević koja stoji iza inicijative "Sestre po haljinama" napravila je humanitarnu akciju prikupljanja svečanih odevnih kombinacija za devojčice i devojke.

Naime, sve žene mogu da prilože svoje bivše maturske haljine i poklone ih za svečano veče sadašnjim (malim) maturantkinjama.

Razgovarala sam sa Jelenom Boljević, idejnom stvarateljkom inicijative "Sestre po haljinama" o načinu na koji maturantkinje mogu da dobiju besplatnu svečanu toaletu za proslavu, kao i o značaju solidarnosti između žena u Srbiji.

Za početak bih volela da prokomentarišemo odakle Vaša ideja o „besplatnim maturskim haljinama“ polazi. Kakav sistem primorava solidarne žene da osmisle organizaciju koja će devojčicama i devojkama nuditi besplatne haljine za maturu, to jest šta taj sistem zahteva od devojčica/devojaka kada je matura u pitanju?

Inicijativu "Sestre po haljinama pokrenula sam prošle godine kada je jedna od devojaka koja prati stranicu koju vodim (a tiče se održive mode) poželela da nekome pokloni svoju haljinu sa mature. Nakon što sam kontaktirala sve institucije koje sakupljaju odeću za one koji su na bilo koji način ugroženi i shvatila da se niko nije pozabavio isključivo haljinama, odlučila sam da uzmem stvar u svoje ruke. Ideja je proistekla iz rekla bih zdravog razuma, ako ja imam nešto što mi više ne služi, čak me i guši, a tebi baš to treba i pomoglo bi ti da lakše dođeš do svog cilja - zašto ne bismo sabrali dva i dva i jednostavno obe bile srećne?

Što se samog čina mature tiče, nisam se previše udubljivala u problematiku koliko je ona sama zaista potrebna devojčicama, ali kao osoba koja voli da proslavlja život i svaki njegov segment mislim da je zaista svečan čin koji treba obeležiti. Potpuno je druga dimenzija problema naše potrošačko društvo u kome živimo i koje nas iz dana u dan pritiska sa svih strana da jurimo za novijim, boljim, drugačijim. To je evidentno u svim sferama života, pa i kada je reč o kraju školovanja. Sestre po haljinama je u neku ruku inicijativa koja na svoj način to pokušava da ublaži.

Da li biste mogli da objasnite kako tačno funkcioniše proces dobijanja „besplatnih maturskih haljina“ kako bi naše čitateljke mogle da Vas kontaktiraju?

Kako bi maturantkinje i apsolventkinje ostvarile pravo na besplatnu matursku haljinu, cipele, tašnicu, šminku, frizuru pa čak i manikir potrebno je da u inboks stranice dostave neki dokaz o završenom obrazovanju i nakon toga odaberu toaletu za sebe.

Potrudila sam se da sve funkcioniše na najjednostavniji mogući način, putem društvenih mreža koje su nam svima poznate i svi ih redovno koristimo.

Kakav je odziv onih žena koje prilažu haljinu, kao i onih devojčica i devojaka kojima su haljine potrebne?

Ove godine odziv je sjajan! Moram priznati da zaista nisam očekivala ovoliku zainteresovanost. Reč o nečemu ovakvom se putem mreža zaista brzo širi i ove godine je došla čak i do jedne naše poznate glumice, Aleksandre Tomić, koja je takođe svoje haljine podelila putem naše stranice.

Čak i posle prošlogodišnje uspešne akcije, u meni i dalje postoji neka doza treme sa svakim novim danom, ali dajem sve od sebe da zaista što više haljina ode u pravo vreme u prave ruke.

Za sledeću godinu planiram da otvorim poziv za volonterke koje bi mi u tome pomagale jer cela inicijativa ove godine preti da prevaziđe moje kapacitete, a već je premašila sva moja očekivanja!

Kao članica organizacije koja ima plemenit cilj - pokušava finansijski da olakša devojčicama/devojkama proslavu mature – verovatno imate određenu sliku kako bi proslava završetka jedne etape školovanja trebalo da izgleda. Da li biste to podelili sa našim čitateljkama i čitateljima?

Iako se bavim modom i odećom, a samim tim veliki značaj pridajem tome šta i sama svakodnevno oblačim duboko sam uverena da je, osim za zabavu, to najnebitniji faktor bilo kog događaja.

Ono što je mnogo važnije jeste da negujemo prijateljstvo, razumevanje i osećaj jedni za druge. Želju da zajedno podelimo sreću i da svi u tome učestvujemo tako da nam bude lepo. Sad, na koji način ćemo to sprovesti, kroz bal u poznatom lancu hotela ili u svečanoj sali škole ostavljam svakome da za sebe odabere.

I za kraj, da li vi vidite mogućnost da se sistemski promeni sadašnja ideja proslave mature ili je pak solidarnost jedino što može da olakša devojčicama/devojkama taj dan u ovako organizovanom društvu?

Lično ne vidim da je problem u samim proslavama. Celo društvo koje je izgrađeno na kapitalističkim vrednostima, konzumerizmu i materijalizmu i koje je skoro pa potpuno otišlo u neku nezdravu krajnost je ono sa čime se moj senzibilitet nikako ne slaže i protiv čega imam svašta da kažem. I protiv čega dejstvujem, kako lično tako i kroz "Sestre po haljinama". Mislim da je moja dužnost, kao što je i dužnost svakoga ko razmišlja u tom smeru, za početak promovisanje alternative i nekog drugačijeg, mirnijeg pristupa savremenom svetu. A solidarnost je ključ takvog pogleda na svet. Imati vremena kao pojedinac da zastaneš i setiš se da svojim delovanjem možeš nekome da pomogneš - mislim da je to suština sistemske promene u ovoj, ali i u ostalim društvenim sferama.

Dakle, umesto odgovornosti sistema prema nametnutoj ideji proslave završenog perioda obrazovanja - obezbeđivanja besplatne maturske večeri u pogledu lokacije, hrane, pića, odeće, obuće, prevoza - solidarne žene preuzele su na sebe omogućavanje makar za nijansu jednostavnije i jeftinije mature.

Stav novinarke

Svaki put kada govorimo o položaju žena u Srbiji, ne treba da zaboravimo da ekonomsko stanje i te kako utiče na negativnu poziciju žena i devojčica u društvu. Jedan od nametnutih ideala jeste veličanstven izgled i elegancija devojčica i devojaka za matursko veče. Kako većina nema novčanih sredstava za takav glamurozan izgled, kroz ideju mature produžava se ekonomsko (sistemsko) nasilje nad ženama.

Zato, u ovakvom trenutku, treba podržati i jasno promovisati akcije poput onih koje rade "Sestre po halinama".

Bonus video:

00:52

DAN SEĆANJA NA ŽENE ŽRTVE NASILJA: Prošle godine ubijeno je 44 žena - evo šta treba da se dogodi da se to više ne događa!

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.