NEMA IZGOVORA! RANKO (63) SKOČIO PADOBRANOM NA "LISIČJEM JARKU": Jedan SKOK mu je VRLO VAŽAN, suprugu je ODUŠEVIO
Skok padobranom, Foto: Daily Mail printscreen

bravo

NEMA IZGOVORA! RANKO (63) SKOČIO PADOBRANOM NA "LISIČJEM JARKU": Jedan SKOK mu je VRLO VAŽAN, suprugu je ODUŠEVIO

Prvi skok je načinio pre 50 godina

Objavljeno:

Na "Skoku prijateljstva" koji se i ove godine organizovao na aerodromu "Lisičji jarak", okupilo se mnogo ljubitelja padobranstva, a među najstarijima je bio i Ranko Safirović (69) iz Banjaluke. Uz Ibrahima Kalesića, poznatijeg kao deka Ibra, koji je najstariji padobranac u celoj Evropi, Ranko je jedan od onih koji u poznim godinama i dalje čuvaju mladalački duh.

Kako je objasnio za Telegraf.rs, prvi skok je načinio pre 50 godina, a jedno vreme ga je obučavao i poznati Ibrahim Kalesić. S obzirom na to da već duže vreme zajedno posećuju ovu manifestaciju koja se od 1993. godine održava kod Beograda, kaže da mu je ovaj skup omiljeni deo njegove karijere.

- Većinu svojih želja sam već ispunio, sada mi je drago što imam ovoliko godina i još uvek sam fizički spreman da mogu s društvom i kolegama da skačem. Svuda nas dočekaju lepo i uživam svaki put kad se sretnemo - počinje svoju priču padobranac iz Banjaluke.

Padobran
Padobranfoto: Ilustracija, EPA-EFE7ROLEX DELA PENA

Objašnjava nam da se prvi put našao u vazduhu sa samo 16 godina, a strah kod njega nije postojao.

- Nisam imao strah jer mi je brat tad već skakao sa padobranom i tada je polagao za instruktora. Ja sam mu bio prvi učenik, u njega sam imao puno poverenje, pa se nisam plašio. Posle sam postao sportista i instruktor kao i on. Imam 1.202 skoka - kaže on.

Ranko dodaje da ne može da izdvoji jedan skok koji će mu zauvek ostati u sećanju, jer je svaki lep na svoj način, te želi sve da ih zapamti. Ipak, upravo je svoju ljubav prema sportu spojio sa najbitnijim trenucima u životu i odlučio da sadašnju suprugu zaprosi baš na ovaj način.

- Svaki skok mi je lep na svoj način. Ipak, jedan od najlepših skokova je kada sam skočio na imanje svojih roditelja i kada sam zaprosio svoju ženu. Skočio sam u jedno dvorište i pred njenim rodoteljima je zaprosio, te situacije su mi ostale u najlepšem sećanju - objašnjava naš sagovornik.

O padobrancu koji je u Evropi poznat kao najstariji po broju godina, ali po duhu i dalje mlad, Ibrahimu Kalesiću, ima samo reči hvale. Prijateljstvo traje već 50 godina, a deka Ibra naučio ga je važnim životnim i sportskim lekcijama.

- Ibro je fenomenalan čovek, upoznao sam ga pre 50 godina kada sam bio učenik padobranac u Sarajevu i mi neiskusni smo ga molili da nam raspetlja padobran, uvek am je probleme rešavao začas posla. I dan danas se družimo i srećemo - pojašnjava naš sagovornik.

Na pitanje koja je tajna mladalačkog duha Ranko nema odgovor, ali jedno zna - padobranstvo je sport koji svi treba da probaju bar jednom, jer se takav osećaj nigde druge ne može pronaći.

- Mi padobranci volimo da kažemo da je pad zapravo let. Kada skačemo mi letimo i tad se osećamo fenomenalno. Svima preporučujem da izaberu ovaj sport kao hobi jer mnogo pruža i daje - zaključuje on.

Bonus video:

00:36

Skok padobranom specijalaca 63. padobranske

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.