VRATIĆE VAS SA GRANICE AKO NISTE URADILI 1 STVAR: Ne krećite na put dok ne proverite OVAJ DETALJ, jako je BITNO
ilustracija, Foto: Tamara Trajković

obratite pažnju!

VRATIĆE VAS SA GRANICE AKO NISTE URADILI 1 STVAR: Ne krećite na put dok ne proverite OVAJ DETALJ, jako je BITNO

Zbog toga se postavlja pitanje ko sve i zbog čega može biti vraćen sa granice na izlazu iz Srbije?

Objavljeno: 11:16h

Takvi slučajevi su se već događali u prethodnom periodu i zbog toga je jedinstven savet za sve naše državljane da pre puta u inostranstvo provere registar neplaćenih kazni ili u sudu.

"Blic" piše da je ova tema je aktuelna uoči svake sezone godišnjih odmora, a osvežio je nedavni slučaj starijeg državljanina naše zemlje koji je vraćen sa granice na putu za Grčku pošto se nije odazvao pozivu suda za saobraćajnu nesreću u kojoj je učestvovao.

Slično iskustvo imala je i trudnica kada je krenula kod rođaka u Višegrad, a sve zbog toga što nije platila kaznu za isteklu ličnu kartu.

Zbog bilo koje kazne - poternica

Grčka, Kazna, Srbija
foto: Printscreen, Profimedia

Zbog toga se postavlja pitanje ko sve i zbog čega može biti vraćen sa granice na izlazu iz Srbije?

Predsednica Prekršajnog suda Olivera Ristanović ističe za "Blic" da se svako ko nije platio bilo koju kaznu može naći na poternici.

"Bilo koja neplaćena novčana kazna, po prekršajnom nalogu ili po neplaćenoj novčanoj kazni koja je izrečena presudom Prekršajnog suda, može biti osnov za izdavanje poternice. Dakle, nebitno je o kojoj vrsti prekršaja se radi, nebitno o kom iznosu novčane kazne", objašnjava Ristanović.

Poternica i zbog neplaćene polovine kazne

Kako kaže, poternicu može sud izdati i za neplaćenu polovinu prekršajnog naloga.

"Ako prva polovina nije plaćena u roku od osam dana, već istekom ovog roka. Sve neplaćene kazne građani mogu proveriti uvidom u Registrar neplaćenih novčanih kazni. Osim za neplaćene kazne, građani mogu biti onemogućeni da napuste Srbiju ukoliko se protiv njih vodi prekršajni postupak, pa je od strane sudije izdata opšta naredba za dovođenje. Ova okolnost je smetnja i ako se vodi krivični postupak", podvlači Ristanović.

Granica, Granični prelaz, granični prelaz šid, šid, carina
foto: Tamara Trajković

Podsećanja radi, prošlog leta je granična policija odvela putnika sa aerodroma u stanicu policije jer je imao neplaćenu novčanu kaznu od 5.000 dinara, izrečenu prekršajnim nalogom, koji se od strane suda izvršava. Odmah je platio kaznu, a na osnovu uplate je povučen nalog dat policiji.

Dva načina da se građani informišu o kaznama

Ristanović objašnjava da nadležne službe na dva načina informišu građane o prekršajnim nalozima.

"Ako saobraćajna policija, komunalna milicija ili Parking servis ne mogu lično da uruče prekršajni nalog prekršiocu, onda to čine na kućnu adresu. To rade tako što njihove službe odštampaju prekršajni nalog sa sve fotografijama prekršaja i šalju ih u kovertama preko pošte na kućnu adresu prekršioca", kaže za "Blic" Ristanović.

Na poleđini prekršajnog naloga su sve informacije o postupanju jasno naznačene i građani se čitanjem poleđine prekršajnog naloga mogu informisati o posledicama koje proizilaze iz plaćanja odnosno neplaćanja kazne, odnosno sa pravom da podnesu zahtev za sudsko odlučivanje.

Uverenje o vođenju krivičnog postupka

Građani pre puta mogu izvaditi uverenje o vođenju krivičnog postupka kojim dokazuju da se protiv njih (ne)vodi krivični postupak i istraga pred osnovnim, višim sudovima i javnim tužilaštvima, posebnim odeljenjima za organizovani kriminal, Odeljenjem za ratne zločine i posebnim odeljenjima za suzbijanje korupcije.

Potvrda košta 190 dinara, a može da se poruči i preko portala eUprava.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.