OVE SU NAJČUDNIJE REČENICE U SRPSKOM JEZIKU: Stranci ih nikada neće razumeti, pogledajte samo OVAJ SPISAK
ilustracija, Foto: Printsceen

obratite pažnju

OVE SU NAJČUDNIJE REČENICE U SRPSKOM JEZIKU: Stranci ih nikada neće razumeti, pogledajte samo OVAJ SPISAK

Nekada i same reči budu previše za opisivanje određenih situacija, pa se brzo latimo neobičnih uzvika, poput: "uh", "eh", "abe" ili "pu"

Objavljeno:

Svaki jezik poseduje neke svoje specifičnosti i originalnost, a veliki broj stranaca koji je boravio u našoj zemlji saglasan je da je srpski jezik jedan od onih koji prednjače po težini i (ne)razumljivosti određenih svojih fraza.

Srpski jezik bogat je mnogim neobičnim rečima, rečenicama i frazama. Strancima ili nekome ko ih prvi put čuje jedino što preostaje jeste da se "počešu" po glavi i zatraže dodatno objašnjenje. Pa tako, na primer, reč promaja posebno je karakteristična za naše podneblje, a čak su nam i psovke veoma maštovite.

Nekada i same reči budu previše za opisivanje određenih situacija, pa se brzo latimo neobičnih uzvika, poput: "uh", "eh", "abe" ili "pu".

Ako ste se zapitali koje su to najčudnije rečenice u srpskoj jeziku, poznata stranica na Instagramu "Dnevna doza pravopisa" navela je neke od njih. Pogledajte o čemu je reč:

- Bog te ubio da te ne ubije. - Spava kao zaklan. - Da nemaš možda...? - Kad ja tamo, a ono međutim. - Izvodi besne gliste. - Budi Bog s nama. - Plitak potok, a voda duboka. - Lupa k'o Maksim po diviziji. - Da je bolje, ne bi valjalo. - Leglo mi je kao budali šamar. - Laže kao pas. - Hvata zjale. - Kud koji, mili moji. - Nema šta nema. - Gore gore gore gore. (Na visini loše sagorevaju planine.) - On je pljunuti otac. - Ne znam, nisam pametna. - Inače? - Smeje se k'o lud na brašno. - Nije do tebe, do mene je. - Važi, čujemo se. - Ko razume, shvatiće. - Da nas nema, trebalo bi nas izmisliti. - Bog te mazo.

(Espreso/Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.