NE ODLAŽITE KIŠOBRANE: Širom Srbije PLJUSKOVI SA GRMLJAVINOM, ovi gradovi će biti na UDARU OLUJA
Kiša, Foto: beta dragan gojić, beta Emil Vas

vremenska prognoza

NE ODLAŽITE KIŠOBRANE: Širom Srbije PLJUSKOVI SA GRMLJAVINOM, ovi gradovi će biti na UDARU OLUJA

Najizraženiji grmljavinski sistemi već od prepodneva zabeleženi su u Srbiji

Objavljeno:

Širom Srbije ovog poslepodneva ima jačeg razvoja oblačnosti sa pljuskovima sa grmljavinom.

Najizraženiji grmljavinski sistemi već od prepodneva zabeleženi su na istoku i jugoistoku Srbije i u drugom delu dana zahvatili su i jug Srbije.

U nastavku poslepodneva lokalnih pljuskova sa grmljavinom biće u većem delu Srbije južnije od Save i Dunava, dok bi se u većem delu Vojvodine zadržalo suvo.

Grmljavina
Grmljavinafoto: Dragana Udovičić

Lokalnih pljuskova sa grmljavinom u narednih sat do dva očekuju se i na području Beograda.

Najizraženiji pljuskovi sa grmljavinom do kraja dana očekuju se u centralnim, zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije, u Podunavlju, u Braničevskom okrugu i u Pomoravlju.

U narednih sat do dva najjači grmljavinski sistemi sa veoma obilnim pljuskovima obrušiće se na šire područje Požarevca, Despotovca, Jagodine, Paraćina, Kruševca i Trstenika. Na pojedinim lokacijama biće uslova i za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i veoma obilnim pljuskovima.

Svi ovi grmljavinski procesi premeštaće se u severoistočnoj visinskoj struji prema jugozapadu.

U predelima sa najizraženijim pljuskovima očekuje se da u veoma kratkom vremenskom intervalu padne preko 20-30 mm kiše po kvadratnom metru, tako da će postojati opasnost da na pojedinim lokacijama odvodni i kanalizacioni sistemi ne mogu da prihvate ogromnu količinu atmosferske vode u kratkom vremenskom intervalu, što bi dovelo do zadržavanja vode.

Iako su ove padavine vrlo obilne i pljuskovitog karaktera, one su vrlo lokalnog karaktera, tako da nema opasnosti od izlivanja reka.

Širom Srbije ovog poslepodneva je i vrlo sparno, s obzirom na to da su temperature vazduha oko 25°C, a da je povećana i vlažnost vazduha.

Veoma slične karakteristike vremena očekuju se i narednih dana, odnosno do kraja ove i početkom sledeće sedmice. Pljuskovi sa grmljavinom biće gotovo svakodnevna pojava, a nisu isključene ni lokalne grmljavinske oluje i nepogode.

Najmanje padavina i najmanja šansa za oluje i obilnije padavine biće na području Vojvodine.

Bonus video:

01:38

ZBOGOM LETO! Od danas totalni vremenski preokret: Kiša i grmljavina, a TEMPERATURE ISPOD PROSEČNE!

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.