ZNATE LI KOJA JE NAJLEPŠA SRPSKA REČ? Oko ovoga se naš narod složio, a značenje je BOŽANSTVENO
Pisanje, Foto: Profimedia

DA LI BISTE POGODILI

ZNATE LI KOJA JE NAJLEPŠA SRPSKA REČ? Oko ovoga se naš narod složio, a značenje je BOŽANSTVENO

Konkurs je organizovalo Društvo za srpski jezik i književnost Srbije u saradnji sa Katedrom za srpski jezik Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u okviru manifestacije "Mart, mesec srpskog jezika"

Objavljeno:

Reč "praskozorje" izabrana je za najlepšu reč srpskog jezika od onih koje su učenici predložili na konkursu.

Konkurs je organizovalo Društvo za srpski jezik i književnost Srbije u saradnji sa Katedrom za srpski jezik Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u okviru manifestacije "Mart, mesec srpskog jezika".

Na konkurs je stiglo 905 predloga, a tročlana komisija, koju su sačinjavale prof. dr Rajna Dragićević, prof. dr Vesna Lompar i msr Vesna Nikolić, izabrala je reč praskozorje kao najlepšu od pristiglih.

Knjiga
foto: Profimedia

Predloge su Društvu za srpski jezik slali učenici različitih uzrasta, od onih koji pohađaju peti razred osnovne škole do onih koji završavaju srednju školu, a za reči, kao najlepše, su se odlučivali prema njihovom značenju, kako zvuče, prema građenju, simbolici ili prema dragoj uspomeni na one od kojih su ih čuli.

Da reč praskozorje zaista zaslužuje pažnju, potvrđuje i činjenica da se za nju odlučilo čak 10 učenika i to Bogdan Nikolić iz Pećinaca, Bogdan Petrović iz Valjeva, Katarina Zarić iz Beograda, Jana Prekić iz Aranđelovca, Una Savić iz Beograda, Relja Jarkovački iz Pančeva, Sofija Nenadić iz Knića, Petra Milivojević iz Zemuna, Violeta Todosijević iz Paraćina i Aleksandra Marković iz Vinče, navode u Društvu.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.