PRELEPO IME ZA DEVOJČICE SA KOJIM NE MOŽETE POGREŠITI: Ima moćnu SIMBOLIKU, a roditelji ga sve ČEŠĆE BIRAJU
Devojlica, Foto: Profimedia

POREKLO I ZNAČENJE IMENA

PRELEPO IME ZA DEVOJČICE SA KOJIM NE MOŽETE POGREŠITI: Ima moćnu SIMBOLIKU, a roditelji ga sve ČEŠĆE BIRAJU

Smatra se da je prema numerologiji, srećan broj za osobe sa ovim imenom broj 2

Objavljeno: 16:11h

Jedno od najlepših i najpopularnijih ženskih imena u poslednjim godinama, jeste ime Ena, koje može biti ili lično ime ili pak takozvano „ime od milja, od miline“, odnosno skraćenica vlastitog imena Ines, Irena, Ejrena, Enis ili pak Elena, Enisa i Enesa.

Za žensko ime Ena se smatra da je izvedeno od grčkog vlastitog imena Irena (Eirene), a što je u helenskoj mitologiji ime boginje mira (koja je bila ćerka vrhovnog grčkog boga Zevsa i Temide).

U keltskoj kulturi, ime Ena se pominje kao skraćenica od imena Enesa, dok se takođe dosta često sreće u muslimanskim zemljama, kao i u Irskoj.

Tačno poreklo ovog imena ipak ni danas nije poznato, pa se etimolozi slažu da ime Ena može biti muslimanskog; arapskog; helenskog; keltskog; ili pak bosanskog i hrvatskog porekla, a pre svega prema teritorijalnoj zastupljenosti ovog ženskog ličnog imena.

Devojčica
Devojčicafoto: Profimedia

Šta znači ime Ena?

Značenja imena Ena, prevedeno sa staro-grčkog jezika je „mir“ („bukvalni“ prevod od grčke imenice „eirene“); ili pak ako se posmatra kao prevod vlastite imenice Eirene, ima malo različito odnosno drugačije značenje – „boginja mira“; „žena koja je miroljubiva“; „osoba koja donosi mir“.

Sa druge strane, u keltskom jeziku, prevod reči Ena ima značenje „ona koja je vatrena, strastvena, nemirna ili buntovnica“, ili pak znači „žena koja je borac“; „ona koja je ratoborna“.

U irskom jeziku, ime Ena se prevodi kao „žena koja je zahvalna“ ili „ona koja je vredna hvale ili poštovanja“.

Zastupljenost ženskog ličnog imena Ena u zemljama regiona

U Bosni i Hercegovini, statistika pokazuje da je ime Ena jedno od najčešćih ličnih imena koja se daju novorođenim devojčicama, te tako na listi od sto najpopularnijih imena u ovoj zemlji, Ena zauzima 21. mesto (podaci koji su dobijeni iz 2017. godine), dok se pak slična imena tj varijacije ili izvedenice od imena Ena, takođe dosta dobro „kotiraju“; tako – ime Ejna zauzima 59. mesto; ime Erna se nalazi na 71. mestu na listi; kao i ime Elena koje je na 72. poziciji;

U Republici Srpskoj, ime Ena je takođe dosta popularno vlastito ime za devojčice, te prema datim podacima iz prethodne dve godine, zauzima 60. mesto na listi od stotinu najtraženijih imena, dok se pak imena koja su „slična“ ili 2originalna“ tj za koja se smatra da su duže verzije ili izvedenice imena Ena na listi svrstavaju na sledećim „pozicijama“ – Elena (14. mesto na datoj listi od stotinu ličnih imena po svojoj popularnosti); Helena (21. mesto na listi); Lena (24. mesto); te takođe i/ili imena kakvo je Lorena (48. mesto); Nevena (54. mesto) ili Selena (79. mesto na listi);

U Srbiji, prema svojoj popularnosti, vlastito žensko ime Ena nema baš „uzlaznu putanju“ gledano u poslednjih nekoliko godina, te tako prema statističkim podacima iz 2016. i 2017. godine, nije ni zauzelo mesto na listi od stotinu najtraženijih, ali su zato imena kao što su Elena ili Helena, a za koje se može reći da su „duža forma“ imena Ena, među prvih 20 najtraženijih ličnih imena;

U Hrvatskoj se statistički gledano, lično ime Ena nalazi na „odličnom“ 26. mestu, a na listi od sto najviše davanih ženskih imena u toku 2016. i 2017. godine.

Devojčica
Devojčicafoto: Profimedia

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Ena

Ime Ena nema svoj „osobni“ nadimak, jer se i samo smatra, a kako je već i napomenuto, imenom „od milošte“ tj hipokoristikom, ali je zato spisak svih onih ženskih imena, a koja mogu imati kao svoj nadimak ličnu imenicu Ena, veoma dug i opširan.

Tako su imena koja su izvedena od vlastite tj lične imenice Ena, odnosno ona imena kojima Ena može da se pretpostavi kao nadimak sledeća – Enesa; Elena; Irena; Nevena; Selena; Eirena; Ejna; Magdalena; Milena; Lorena; Helena; Jelena; Tena ili Medina.

Poznate ličnosti i mesta sa vlastitim imenom Ena

Ena Begović – hrvatska i jugoslovenska pozorišna i filmska glumica; tragično je nastradala u saobraćajnoj nesreći 2000. godine;

Ena Popov – srpska voditeljka i pevačica;

Ena – grad u Italiji (tačnije na ostrvu Sicilija);

Ena – predstavlja ime reke u Francuskoj;

Da li ste znali?

Kako nema puno poznatih ličnosti sa imenom Ena, postoje neke zanimljivosti koje su vezane za ovo lično ime ili pak za „originalna“ vlastita imena od kojih ono i potiče:

– jedna od najlepših i najpopularnijih pesama nekadašnje jugoslovenske ili tačnije hrvatske rok grupe „Haustor“, čiji je frontmen darko Rundek, nosi ime „Ena“.

– Irina Kantakuzin (poznatija kao Jerina Branković ili „Prokleta Jerina“); bila je žena srpskog despota Đurađa Brankovića;

– Ejrena ili Irena – u grčkoj mitologiji je, a kako je napred u tekstu i napomenuto bila božanstvo mira i proleća;

– Irena (Ejrin) Papas – nekadašnja je grčka glumica;

– Irina Paleolog Kantakuzin (Ejrena Paleolog) – bila je vizantijska carica;

– Ejrena – poluboginja, ćerka grčkog boga mora Posejdona;

– smatra se da je prema numerologiji, srećan broj za osobe sa imenom Ena broj 2; takođe, prema sličnim tumačenjima ovakve osobe su plemenite, nežne i blage, i vrlo su brižne i saosećajne pa rado pomažu svim ljudima oko sebe; Ena je svaka žena koja veruje u sebe, koja je sklona da se bori za uspeh i pravdu, ali pre svega je dobrodušna i nije sklona sukobima, već je vrlo nežna ili krhka, miroljubiva i osećajna.

(Espreso / znacenjeimena.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.