EVO KOJI JE NAJBRŽI PUT DO TASOSA: Možete uštedeti DOSTA VREMENA i GORIVA, obratite PAŽNJU!
Tasos, Foto: Profimedia

put za tasos

EVO KOJI JE NAJBRŽI PUT DO TASOSA: Možete uštedeti DOSTA VREMENA i GORIVA, obratite PAŽNJU!

Na 30-ak kilometra od Sofije nalazi se Shellova benzinska pumpa i odmorište za kratak predah.", stajalo je u objavi na popluarnoj fejsbuk stranici posvećenoj Grčkoj

Objavljeno:

Već od sredine maja meseca, prvi turisti iz Srbije su zauzeli svoje mesto pod grčkim suncem, kako na kopnu, tako i širom ostrva. Zajedno sa putovanjima dolaze i gužve na putevima, te ponekad nije loše znati kakve sve alternative imamo na putu ka letnjim destinacijama.

Ostrvo Tasos je jednog od omiljenih letovališta Srba u Grčkoj, kako zbog nestvarno lepe prirode, tako i zbog toplog mora i prelepih plaža. Upravo zato veliki broj Srba već decenijama letuje na ovom grčkom ostrvu, vraćajući mu se iznova svake godine. Kako tokom letnje sezone na graničnim prelazima mogu biti velike gužve, dobro je znati alternativne puteve.

Put za Tasos
Put za Tasosfoto: GOGLE MAPS, NIKANA.GR / SCREENSHOT

Upravo zato, objava sa stranice "Live from Greece" poslužila je mnogim putnicima kao spasonosno rešenje tokom letnjih gužvi, budući da je sam dolazak na Tasos bluži za 70 kilometara, ako se ide na bugarsko-grčku granicu.

Ako krećete na put ka Tasosu i Kavali a rešite da putujete kroz Bugarsku, skratićete putovanje i do 70km u odnosu na put preko Makedonije. Nedovršene deonice puta su odvraćale dosta naših turista od ovog pravca, do sada. Dobra vest je da je autoput završen, i da je pre desetak dana bilo svečano otvaranje zadnje deonice između Kalotine i Dragomana (pravac do Sofije). Ostao je samo obilazak (kažu do početka leta) između Blagoevgrada i Simitlija dok traju radovi na sanaciji klizišta kod tunela Železnica.

Put za Tasos
Put za Tasosfoto: GOGLE MAPS, NIKANA.GR / SCREENSHOT

Autoput je u odličnom stanju, iako su neke deonice rađene i pre desetak godina, ograničenje je 140 km/h, na ulazu u tunele ograničenje je 80 km/h (budite oprezni- radar čeka na izlazu iz tunela).

Obavezna je kupovina vinjete za puteve kroz Bugarsku, postoji video nadzor koji kontroliše tu obavezu. Možete kupiti elektronsku vinjetu preko (https://web.bgtoll.bg/), instalirate mobilnu aplikaciju, registrujete se i elektronski platite, izaberete opciju za koliko dana vam odgovara. Ne morate da lepite nalepnicu na staklo, kamere očitavaju kroz sistem da li ste platili, i dovoljno je da sačuvate e-mail kao potrvrdu.

Na 30-ak kilometra od Sofije nalazi se Shellova benzinska pumpa i odmorište za kratak predah.", stajalo je u objavi na popluarnoj fejsbuk stranici posvećenoj Grčkoj.

Evzoni
Evzonifoto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Alternativni granični prelazi

Ukoliko ipak idete na kopneni deo Grčke, uvek je najbolje pre putovanja pogledati stanje na glavnim graničnim prelazima preko kamera na sajtu AMSS-a, te ako su se na njima već formirale gužve, najbolje je koristiti alternativne putne pravce i granične prelaze.

Šta ako je gužva na prelazu Preševo - Tabanovci?

Budući da većina građana Srbije, odlučuje da u Severnu Makedoniju uđe preko ovog graničnog prelaza, na njemu zna da se formira velika gužva, te se na izlazak iz naše zemlje čeka više sati.

Savet je da se pre puta, dok ste još u Srbiji, informišete o stanju na graničnim prelazima, te ako na Preševo - Tabanovci ima gužve, možda je bolje da se uputite na granični prelaz Prohor Pčinjski - Pelince, gde se gotovo uvek odvija saobraćaj manjeg inteziteta.

Da bi stigli do njega, vozači treba da se isključe sa magistralnog puta Vranje-Skoplje na desetom kilometru u selu Davidovac, a potom da prate table sa oznakama za granični prelaz i manastir Sveti Prohor Pčinjski, koji je udaljen 30 km.

Šta je važno znati tokom kretanja kroz Severnu Makedoniju?

Pored zelenog kartona za vozilo, i poštovanje ograničenja na putu, vozačima se savetuje da kod sebe imaju kovanice u apoenima od 50 centi i 1 evra za plaćanje putarine, pošto se kovanica od 2 evra ne prima, usled pojačanog broja lažnih kovanica. Naravno, ovo važi ukoliko putarinu plaćate na ovaj način, a ne putem kartica.

Bonus video:

04:06

UKOLIKO PLANIRATE LETOVANJE U GRČKU! Ovo su nove cene, pogledajte koliko sada košta GIROS I KAFA

(Espreso / Blic, Stevica Rajčetić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.