POSLEDICE SU OGROMNE: Psihoterapeut za Espreso otkriva kako prepoznati manipulatora i kako on tačno manipuliše!
Posledice gaslajtinga, Foto: Printscreen/Instagram/psihoterapija.ana.komarica, Marija Erdelji, Snežana Krstić, Milena Đorđević

OPREZ!

POSLEDICE SU OGROMNE: Psihoterapeut za Espreso otkriva kako prepoznati manipulatora i kako on tačno manipuliše!

Možda i najteži zadatak je identifikovati onog ko manipuliše

Objavljeno: 12:58h
Jovana Nedeljković

Složićete se, niko ne voli da bude žrtva manipulacije u bilo kom odnosu, a posebno u partnerskom. Ipak je nažalost upravo u ovakvim odnosima manipulacija najčešća i dovodi do najtežih posledica.

Usvojen termin koji nema adekvatan prevod - gaslajting označava način manipualcije u kojoj vas neko „pravi ludim“ i ne odnosi se samo na toksičnost emotivnih veza, već je moguć i u porodičnim, prijateljskim, poslovnim i drugim odnosima.

Manipulacija
Manipulacijafoto: Profimedia

“Najbolji” manipulatori se koriste upravo tehnikama koje je teško prepoznati, konkretno takve osobe okrenu priču “na svoju vodenicu”, pa se osobe koje su žrtve manipulacije osećaju kao da “previše drame” ili su “preemotivne”.

Možda i najteži zadatak je identifikovati onog ko manipuliše, zato smo o tome razgovarali sa psihoterapeutom pod supervizijom, Anom Komaricom, koja nam je objasnila da u emotivnim vezama “gaslighting” često počinje postepeno, i to sa fazom "medenog meseca" a kasnije partner manipulator polako počinje da sugeriše da osoba nije pouzdana, da je zaboravna ili mentalno nestabilna.

Ana Komarica
Ana Komaricafoto: Printscreen/Instagram/psihoterapija.ana.komarica

Konkretno izraz “Gaslight” potiče od naziva poznatog filma "Gas Light" iz 1938. godine, u kojem suprug namerno izaziva sumnju u psihičko zdravlje svoje supruge kako bi je doveo do ludila. To čini tako što osmišljava nestajanje slika iz kuće, buku sa tavana, prigušivanje gasnih lampi, a zatim poriče da se to dešava, insistirajući da Paula izmišlja i gubi dodir sa realnošću, odnosno, „pravi je ludom“.

Gaslighting" odnosno "sluđivanje" je oblik manipulacije i jedna vrsta emotivnog zlostavljanja u kome osoba namerno izaziva sumnju u nečiju percepciju, pamćenje ili zdrav razum, a sve u cilju sticanja moći i kontrole nad tom osobom. Ovaj oblik manipulacije deluje tako što smanjuje poverenje osobe u sebe dok povećava koliko veruje i zavisi od osobe koja vrši manipulaciju”, objašnjava nam sagovornica.

Prtnerski odnosi
Prtnerski odnosifoto: Profimedia

KAKO PREPOZNATI DA STE ŽRTVA GASLAJTINGA?

Psihoterapeutkinja smatra da iako je izazovno osvestiti da se nalazimo u jednom manipulativnom odnosu, postoje znakovi koji mogu ukazati na to da smo izloženi gaslightingu: Laganje

Osobe koji se bave gaslightingom često su patološki lažovi i često pokazuju narcističke sklonosti. Za njih je tipično da otvoreno lažu čak i kada imate dokaze za suprotno, oni će retko prihvatiti odgovornost za svoje postupke. Tada možete čuti nešto poput: „Opet izmišljaš stvari“, "Ti si luda", "To se nikada nije dogodilo".

Izazivanje osećaja krivice

Manipulatori neretko izazivaju besmislen osećaj krivice kod osobe. Bez obzira na situaciju, oni će vas kriviti za sve što njima ne odgovara ili će vam prebaciti odgovornost za njihovo sopstveno ponašanje. To može uključivati optužbe da ste "uništili" njihovu sreću, "pokvarili" njihove planove i slično.

Minimiziranje misli i osećanja

Umanjivanje i osporavanje vaših emocija omogućava osobi koja vas sluđuje da stekne moć nad vama. Tada možete čuti izjave poput: "Nemaš pravo da se tako osećaš", "Smiri se, nije ti ništa" ili "Zašto si tako osetljiv?" Sve ove izjave minimiziraju kako se osećate ili šta mislite i govore da niste u pravu i da sa vama nešto nije u redu.

Emotivna ucena

Emotivna ucena je još jedna manipulativna tehnika koju osobe često koriste a temelji se na pretnji odlaskom, gubitkom ljubavi, ignorisanjem.. Ovo čini da žrtva oseća konstantan strah, krivicu i nesigurnost.

POSLEDICE GASLAJTINGA

Gaslajting može da bude vrlo štetan za žrtve i može imati dugotrajne posledice na njihovo mentalno zdravlje.

Dugoročno izlaganje manipulaciji može dovesti do smanjenja samopouzdanja i samopoštovanja, do jednog opšteg osećaja nezadovoljstva ali i do anskioznosti i depresije. Osim toga, osobe koje su bile izložene manipulaciji su najverovatnije bile izolovane od društva i porodice pa za posledicu mogu osećati usamljenost i imati doživljaj izolovanosti", smatra Kamarica.

Za kraj je sagovornica podsetila da žrtva gaslajtinga prepozna da su posledice koje oseća stvarne kao i da potraži podršku. Individualna psihoterapija, podrška prijatelja i porodice kao i edukacija o manipulaciji mogu pomoći osobi da obnovi svoje samopouzdanje i samopoštovanje kao i da ponovno preuzme kontrolu nad svojim životom.

(Espreso / Jovana Nedeljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.