U NEDELJU, SVI TREBA DA URADE 1 STVAR: Verovanje za SVETOG JOVANA BOGOSLOVA kaže da će vam se svi GRESI OPROSTITI
Jovan Bogoslov, Foto: Vikipedija/ Apostol Jovan

praznik

U NEDELJU, SVI TREBA DA URADE 1 STVAR: Verovanje za SVETOG JOVANA BOGOSLOVA kaže da će vam se svi GRESI OPROSTITI

U nedelju 21. maja pravoslavni vernici će se prisetiti velikog Jovana Bogoslova

Objavljeno:

Za Jovana Bogoslova se kaže da je bio omiljen Hristov učenik. Bio je jedan od prvih, napisao jedno od četiri sveta jevanđelja, a onda ostao poslednji uz njega, razapetog na krstu. Srpska pravoslavna crkva obeležava sećanje na njega dvaput godišnje.

Deveti oktobar je dan njegovog upokojenja, kad je svojim učenicima naredio da iskopaju grob u obliku krsta. U njega je, kao starac sa više od sto godina, sam legao, a učenici su ga sahranili. Kada su vernici otvorili kasnije njeov grob, tela nije bilo. Svedočanstvo kaže da se uzdizao neki sitan, mirisan i lekovit prah, a na taj dan - 21. maja - vernici se i ove godine sećaju velikog Jovana Bogoslova.

On je bio sin siromašnog ribara Zavedeja i njegove supruge Salomije. Uz Hrista je bio i tokom Tajne večere, a po njegovom raspeću, obećao da će ostati uz Bogorodicu sve do njenog uspenija. Preživeo je mnoge progone i mučenja, šireći Hristovo učenje.

Jovan Bogoslov
Jovan Bogoslovfoto: Vikipedija/ Apostol Jovan

U danu kad se slavi uspomena na njega, narod se uzdržava od teških poslova, a žene ne uzimaju ruke igle, pletivo niti makaze. Vernici se podsećaju poslanice Jovana Bogoslova i pouke da onima koji priznaju svoje grehe ti se gresi opraštaju, a duša čisti od svake nepravde.

Premda se u Srbiji svadbe organizuju već kad prođe uskršnji post, mnogi čekaju da prođe i praznik Svetog Jovana Bogoslova da naprave svadbeno veselje.

Bonus video:

09:49

VLADIKA JOANIKIJE: Skup u Podgorici je veliki sabor Crne Gore, Amfilohijev sabor! (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/ Lepa&Srećna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.