VEROUČITELJKA ANDREA ZAUVEK RAZREŠILA DILEMU: Ovako se pravilno KRSTI u crkvi! (VIDEO)
Veroučiteljka, Foto: Printscreen/Instagram/Verouciteljka

SNIMILA VIDEO

VEROUČITELJKA ANDREA ZAUVEK RAZREŠILA DILEMU: Ovako se pravilno KRSTI u crkvi! (VIDEO)

Nekome ko posmatra sa strane i ko se baš ne razume najbolje nametnulo bi se pitanje - šta je ispravno?

Objavljeno:

Ne idemo svi u crkvu redovno, to je tačno. Neko nikada iako se izjašnjava kao pravoslavac, neko tek ponekad svrati, neko je tamo o svakom većem prazniku, neko i češće mnogo...

I kao što svaka vera ima svoja pravila, norme i kodekse, tako i pravoslavna. Ali opet se, što kažu, ponešto razlikuje od sela do sela. I tako dođete u crkvu pa vidite da se ljudi različito krste. Ne mislimo na to da li desnom rukom i sa tri prsta, nego govorimo o samom pristupu.

Pojedinci samo "razmašu se u vazduhu" ispred ikone i pomere se, drugi pak zastanu, celivaju, pa opet malo se zadrže, treći se krste, savijaju do poda, podižu, krste... Nekome ko posmatra sa strane i ko se baš ne razume najbolje nametnulo bi se pitanje - šta je ispravno?

Kako se se pravilno prekrstiti pred ikonom?

Andrea Kereš, veroučiteljka koja ima istoimeni profil na Instagramu, približava narodu kako bi valjalo da se ponaša kad uđe u verski objekat. Tako je snimila i video upravo na pomenutu temu i dala odgovor na pitanje.

Verouciteljka
foto: Printscreen/Instagram/Verouciteljka

- Nije greška i ako se prekrstite samo jednom, ili tri puta, bez ovih metanija (poklona). Kada je sa malim metanijama, onda to izgleda ovako - napisala je Andrea, koja je završila Pravoslavno-bogoslovski fakultet u Beogradu.

Ona je odlučila da u novembru 2021. godine napravi profil na pomenutoj društvenoj mreži, a cilj joj je bio kako je rekla ranije za portal "Priče s dušom" da, između ostalog, pratioce nauči da i u našoj crkvi postoji ispovest, a ne samo na filmovima.

Objasnila je da je znala da će se ljudima dopasti taj "savremeniji" pristup teološkim temama i dodala da patrijarh Porfirije, njen profesor sa fakulteta, na divan i inspirativan način uspeva da pokaže da je crkva savremena, odnosno svevremena.

- Imamo brojne misionare poput oca Predraga Popovića, Arsenija Jovanovića, i mnoge druge, ali mi je ideja bila da jedna obična devojka može da potvrdi i pokaže da nije nemoguće u isto vreme biti i crkven i "savremen" - dodala je Andrea.

02:23

SRBI OSTAJU U SVOJOJ DEDOVINI! Meštani sela Kamenica na KiM poručili da im nadu uliva CRKVA KOJU JE GRADILA CELA SRBIJA! (VIDEO)

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.