SLEDEĆE GODINE ĆE CELA SRBIJA "STATI" NA ČAK 7 DANA: Ovo je detaljan kalendar neradnih dana u 2024. godini!
Odmor u prirodi, Foto: Petar Aleksić

NERADNI DANI

SLEDEĆE GODINE ĆE CELA SRBIJA "STATI" NA ČAK 7 DANA: Ovo je detaljan kalendar neradnih dana u 2024. godini!

Kako da najbolje iskoristite praznike i napravite za sebe mini-odmor

Objavljeno:

Ove godine smo imali dve nedelje razmaka između uskršnjih i prvomajskih praznika, a ovaj put se i 1. maj nadovezao na vikend, pa smo imali priliku da "spojimo" celu nedelju i dobijemo mini-odmor.

Do kraja godine čeka nas samo još jedan praznik i prilika za neradne dane, a to je Dan primirja u Prvom svetskom ratu koji se obeležava 11. novembra. Doduše, ovaj državni praznik ove godine pada u subotu, pa je pitanje da li će biti "slobodnog" dana.

Nakon toga, praznici nas čekaju tek za Novu godinu. Ipak, ono što je zanimljivo za sledeću godinu jeste to da su Prvi maj i Uskrs praktično spojeni, odnosno lepo se nadovezuju.

Praznovaćemo od srede 1. maja do utorka 7. maja

Tako 1. maj pada u sredu, pa su neradni dani sreda i četvrtak, ali odmah se nadovezuje Veliki petak 3. maja, pa se i dani praznovanja produžavaju sve do utorka, 7. maja, kada je prvi radni dan.

To je i odlična prilika za spajanje vikenda i dobijanje ne tako kratkog odmora. Naime, uz samo dva dana za koje treba tražiti slobodno - ponedeljak i utorak, 29. i 30. april, može se odmarati čitavih 10 dana.

Za one "hrabrije", koji uspeju da izboksuju i slobodne dane posle Uskrsa, od utorka do petka (od 7. do 10. maja), odmor će trajati čak 16 dana.

Neophodno "odobrenje"

Ipak, ono što je najvažnije za "spajanje“ praznika i odmora, to je da se vaš šef ili poslodavac složi sa takvim vašim planom.

Posao
Posaofoto: Profimedia

Drugi uslov je da u firmi postoji praksa fleksibilnih dogovora oko slobodnih dana. Prema odredbama Zakona o radu, slobodni dani koje biste mogli da nakupite tokom godine, tzv. plaćeno odsustvo, zapravo se daju samo u ukupnom trajanju do pet radnih dana u toku kalendarske godine.

Zakon predviđa da se dobijaju u slučaju sklapanja braka, porođaja supruge, teže bolesti člana uže porodice, ali i "u drugim slučajevima utvrđenim opštim aktom i ugovorom o radu“. Dodatno zaposleni ima pravo na plaćeno odsustvo još pet radnih dana zbog smrti člana uže porodice i dva uzastopna dana za svaki slučaj dobrovoljnog davanja krvi, računajući i dan davanja krvi.

Dobrovoljno davanje krvi
Dobrovoljno davanje krvifoto: Aleksandra Čolić

Nema neplaćenog prekovremenog...

O slobodnim danima koje "zaradite“ neplaćenim prekovremenim ili na drugi način, u zakonu nema reči, jer neplaćenog prekovremenog rada ne bi ni smelo da bude.

Formalno, i kod godišnjeg odmora mora da postoji neki interni akt firme koji kaže da se on može koristiti u više od dva dela. Član 73. Zakona o radu kaže da zaposleni ima pravo da godišnji odmor koristi u dva dela, osim ako se sa poslodavcem sporazume da godišnji odmor koristi u više delova.

Ako zaposleni koristi godišnji odmor u delovima, prvi deo koristi u trajanju od najmanje dve radne nedelje neprekidno u toku kalendarske godine, a ostatak najkasnije do 30. juna naredne godine.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.