RADOVI GOTOVI PRE LETNJE SEZONE: Gužve na prelazu Tabnovce - Preševo uskoro postaju prošlost
ilustracija, Foto: AMSS KAMERE / SCREENSHOT

saopšteno je

RADOVI GOTOVI PRE LETNJE SEZONE: Gužve na prelazu Tabnovce - Preševo uskoro postaju prošlost

Ova delimična rekonstrukcija prelaza rezultiraće određenim ubrzanjem protoka vozila i smanjenjem zadržavanja građana na graničnom prelazu

Objavljeno:

Vlada Republike Srbije saopštila je juče da će radovi na poboljšanju saobraćajnog pristupa na graničnom prelazu Preševo–Tabanovce, koji podrazumevaju proširenje pristupnih saobraćajnica sa srpske i makedonske strane, biti gotovi pre početka leta.

Ova delimična rekonstrukcija prelaza rezultiraće određenim ubrzanjem protoka vozila i smanjenjem zadržavanja građana na graničnom prelazu.

Radovi dogovoreni na "Otvorenom Balkanu"

Radovi se izvode u okviru inicijative „Otvoreni Balkan”, koju je pokrenuo predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Rekonstrukcija prelaza je jedan od rezultata Memoranduma potpisanog između Vlade Republike Severne Makedonije i Vlade Republike Srbije, koji sadrži mere za ubrzanje kretanja vozila, ljudi i robe preko državne granice.

Radovi su juče započeli sa makedonske strane, sa srpske strane granice će početi sledeće nedelje, a očekuje se da će biti završeni u prvoj polovini narednog meseca, pre početka turističke sezone, i da će, pored određenog smanjenja gužvi na granicama, olakšati i trgovinu između dve zemlje.

Naime, u periodu koji sledi očekuje se početak primene mera priznavanja sertifikata za vaganje teretnih vozila između uprava carina dveju zemalja, čime će biti skraćeno vreme za sprovođenje carinskih formalnosti.

Brži protok vozila imperativ

Ove mere doprineće ubrzanom protoku na graničnom prelazu Preševo–Tabanovce i smanjenju troškova putnika i privrednih subjekata, što će pozitivno uticati na međunarodnu trgovinu u čitavom regionu.

Sve ovo samo su neki primeri na koje se sve načine u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ ubrzava protok ljudi, robe i usluga i građanima i privredi štedi vreme pri prelasku državnih granica, navodi se na sajtu Vlade Republike Srbije.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.