BIBLIJSKO IME ZA DEČAKE POPULARNO JOŠ OD VREMENA VELIKOG SVECA: Znači "MILOSTIVI", mnogi Srbi ga NOSE
Dečak, Foto: Profimedia

BIBLIJSKO IME ZA DEČAKE POPULARNO JOŠ OD VREMENA VELIKOG SVECA: Znači "MILOSTIVI", mnogi Srbi ga NOSE

Ukoliko bismo tražili bukvalni prevod imena Jovan, on bi izgledao „Jehova, Jahve je milostan“

Objavljeno:

Ime Jovan jeste staro, sveto Biblijsko ime, koje je među narodima poznato i rasprostranjeno još od vremena jevrejskog proroka Jovana Krstitelja.

Nakon ove, za nas veoma važne religijske ličnosti, veliki broj znamenitih ljudi istorije krasilo je ovo i danas veoma popularno ime.

Poreklo muškog vlastitog imena Jovan

Ime Jovan vodi poreklo od latinske reči Ioan – Ioannes, ili Johannes, dok se pak smatra da je preteča ovog imena, isto ime grčkog porekla – Johannes.

Ipak, zna se da sve ove varijante imaju zajedničko izvorno poreklo, a to je starohebrejsko ime Jehohannan (Yohohanan).

Postoje i tumačenja da ovo ime potiče od reči Jova, i da kao takvo vodi poreklo od drugog imena rimskog boga Jupitera – Jova. Pojedinci pak smatraju, da je poreklo imena usko povezano sa biljkom “jovom”, te da je od nje i nastalo njegovo poreklo.

Šta znači ime Jovan?

Ukoliko bismo tražili bukvalni prevod imena Jovan, on bi izgledao „Jehova, Jahve je milostan“, dok bi nešto slobodniji prevod imena glasio „U milosti Božijoj“, „onaj kome se Bog smilovao“ ili „Jehova je milostan“. Ovo ime često se posvećuje i sa imenom Ivan, a pojedinci smatraju i da ova dva imena imaju isto ili makar veoma slično poreklo.

Zastupljenost muškog ličnog imena Jovan u zemljama regiona

Iako je kroz istoriju postojala bojazan da će ime Jovan u nekom momentu da se izbriše sa liste popularnih imena koja roditelji daju svojoj deci, čini se da poslednjih godina ovo ime postaje ponovo veoma popularno, upravo zbog toga što roditelji za svoju mušku decu biraju kraća, a vrlo simbolična imena – u ovom slučaju imena apostola, poglavara i velikih vladara iz istorije.

U Hrvatskoj, ime Jovan ne nalazi se u poslednjih 15 godina, na listi među prvih 10 muških ličnih najpopularnijih imena koje roditelji daju svojoj deci, ali je zbog toga ime Ivan, za koje se smatra da ima isto ili pak veoma slično poreklo kao i ime Jovan, na drugom mestu po učestalosti u datoj Hrvatskoj, gledano od 1900-2015., i to odmah nakon imena Luka, dok pak podaci koji su skorije dobijeni (za 2016. godinu), govore da je ime Ivan 5. ime po učestalosti u Republici Hrvatskoj.

Beba
foto: Mitar gavric / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, ni ova država ne može se poslednjih godina pohvaliti zastupljenošću ovog imena među muškom decom.

Međutim, prema podacima iz 2016. godine, slično, izvedeno muško ime Ivano, jeste među 100 najčešće davanih imena muškoj novorođenoj deci u BiH.

Nadimci, izvedena i skraćena imena muškog imena Jovan

Nakon izvornog hebrejskog imena Johohanan, ovo ime se razvijalo i širilo u mnoge krajeve sveta, te je tako i dobijalo najrazličitije svoje varijante.

Tako su, nama nešto manje poznati, arapski oblik imena – Jahja; Joanis – starogrčki oblik; finski oblik – Juka ili Jani; irski oblik imena – Šin; dok su nam nemački oblik – Hans; engleski – Džon ili Šon; te italijanski – Đovani; mađarski – Janoš; i španski Huan, uglavnom bolje poznati oblici.

Nadimci koji prate ovo ime jesu najčešće – Joca, Jocko, Jole, Jovanča, Jovka, Jovo, Jovica, Joka, Jovanče.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Jovan

Nakon Jovana Krstitelja, ovo ime krasilo je i pisca četvrtog po redu jevanđelja, ali i mnoge careve, nikejske i vizantijske, kao i mnoge kraljeve, poglavare, vitezove, teologe i druge bitne ličnosti koje su gradile istoriju.

Ovo je, kako se smatra, ne samo biblijsko, već i kalendarsko ime, koje u svom izvornom ili u nekom od izvedenih imena, krasi mnoge poznate ličnosti kako prošlosti, tako i današnjice:

Jovan Mladenović – srpski episkop (šumadijske parohije);

Jovan Branković – despot srpski i brat Đurađa Brankovića;

Jovan Uroš Nemanjić – poslednji potomak loze Nemanjića;

Jovan Jovanović Zmaj – srpski pesnik i lekar;

Jovan Zlatousti – patrijarh Konstantinopolja i najpoznatiji propovednik Vizantijske crkve;

Jovan Cvijić – srpski naučnik;

Jovan Zonara – vizantijski teolog i hroničar iz perioda XII veka;

Jovan Kolundžija – poznati srpski violinista;

Jovan Memedović – srpski voditelj i novinar;

Jovan Majendorf – pravoslavni sveštenik; pisac i teolog;

Jovan Mašin – bio je poznati srpski dvorski lekar (radio na dvoru kneza Mihaila i srpskog kralja Milana Obrenovića); osnivač je Srpskog lekarskog društva;

Jovan Mokranjac – srpski muzičar; violončelista;

Jovan II Neustrašivi – francuski plemić (grof Flandrije, Artoa, Nevere i Šarola) i burgundski vojvoda;

Jovan Erdeljanović – srpski etnolog;

Jovan Bijelić – srpski slikar;

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.