KOŠAVA SE NEĆE SMIRITI DO OVOG DATUMA! Jak ciklon donosi OLUNJE UDARE, meteorolog otkriva gde će vetar biti najjači
Košava, Foto: beta dragan gojić, beta Emil Vas

spremite se

KOŠAVA SE NEĆE SMIRITI DO OVOG DATUMA! Jak ciklon donosi OLUNJE UDARE, meteorolog otkriva gde će vetar biti najjači

Srbija će i u narednom periodu biti pod uticajem ciklona sa centralnog Mediterana i Jadranskog mora, pa se očekuje vrlo vetrovito

Objavljeno:

Nastavlja se period sa vetrovitim vremenom, a košava povremeno ima olujne udare i preko 80 km/h. Trenutne prognoze govore da nas košava očekuje i u narednom periodu, a njeno slabljenje očekuje se tek sledeće sedmice.

Srbija je ovih dana pod uticajem ciklona sa centralnog Mediterana i Jadranskog mora, a pod njegovim uticajem u košavskom području duva i veoma jak vetar.

Nad našim područjem je usled delovanja ciklona veoma izražen gradijent, odnosno razlika vazdušnog pritska i iz tog razloga je vrlo vetrovito.

Košava ima najjači intenzitet u Pomoravlju, Podunavlju, u Beogradu, u Braničevskom okrugu i širiom Vojvodine, a na jugu Banata i u Podunavlju jugoistočni vetar ima olujne udare i preko 80 km/h.

Srbija i Beograd i u narednom periodu biće pod uticajem ciklona sa centralnog Mediterana i Jadranskog mora, pa će i dalje biti vrlo vetrovito.

Vetrovito vreme
Vetrovito vremefoto: Beta/Dragan Gojić

Danas se očekuju udari od preko 80 km/h, a vetar će biti još jači u petak i sredinom dana vetar bi u košavskom području imao olujne udare, a na jugu Banata povremeno i preko 100 km/h i to naročtio na širem području Vršca.

Kratkotrajno slabljenje košave očekuje se u subotu i tada će vetar u većem delu Srbije biti slab do umeren, a samo u Pomoravlju, Podunavlju i u Banatu i dalje pojačan.

U nedelju se očekuje jačanje još snažnijeg ciklona iznad Đenovskog zaliva i on će u nedelju širom Srbije ponovo da uslovi jak jugoistočni vetar, u košavskom području povremeno sa olujnim udarima, a na jugu Banata očekuju se udari i do 100 km/h.

Košava će duvati i u ponedeljak, a njeno slabljene očekuje se tokom utorka.

Danas i u nedelju košava će biti hladnog karaktera, uz niže temperature za ovo doba godine, a u petak i u ponedeljak košava će biti toplog karaktera.

Košava
Košavafoto: Beta/Dragan Gojić

U noći ka sredi i u sredu se preko Srbije očekuje premeštanje hladnog fronta i izmena sinoptičke situacije, a po prodoru hladnog fronta jugoistočni vetar biće u skretanju na severozapadni, pa će vetar ponovo biti vrlo jak, ali ovog puta biće prolaznog karaktera.

Prema današnjim proračunima, potpuno slabljenje vetra u Srbiji očekuje se tek u drugoj polovini sledeće sedmice.

Inače, kako će Srbija naredenih dana biti pod uticajem ciklona sa Jadranskog mora, povremeno se očekuju i padavine. Jaka, na udare i olujna košava danas će biti praćena i kišom, a u petak, tokom vikenda i početkom sledeće sedmice i pljuskovima sa grmljavinom.

Padavine pri košavi su retka pojava, ali kako je reč o košavi ciklonalnog karaktera, onda je to uobičajena pojava.

Inače, košava u ovom delu godine veoma je retka pojava, a i ukoliko se javi, traje dan do dva, retko više, što nije slučaj ovog puta i to sve zahvaljujući aktuelnoj sinoptičkoj situaciji.

Košava se vezuje za hladniji deo godine i javlja se uglavnom tokom jesenjih i zimskih meseci, ali i početkom proleća.

(Espreso / Telegraf / Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.