POSLE NIŠKIH KARDIOHIRURGA I LEKARI DOMA ZDRAVLJA U ALEKSINCU RADE PRAZNICIMA I VIKENDOM: "Rešili smo problem"
ilustracija, Foto: Z. Š.

SVAKA IM ČAST

POSLE NIŠKIH KARDIOHIRURGA I LEKARI DOMA ZDRAVLJA U ALEKSINCU RADE PRAZNICIMA I VIKENDOM: "Rešili smo problem"

Ovaj potez usledio je nakon što su niški kardiohirurzi radeći vikendom očistili liste čekanja za kardiovaskularne operacije

Objavljeno:

Dom zdravlja u Aleksincu počeo je da prima pacijente tokom vikenda i praznicima. Produženo je radno vreme u nekoliko službi gde su kadrovske mogućnosti to dozvoljavale - službe za lečenje odraslih, pedijatrija, stomatološka služba.

Ovaj potez usledio je nakon što su niški kardiohirurzi radeći vikendom očistili liste čekanja za kardiovaskularne operacije. Oni su misiju ostvarili za 100 dana i 12 uzastopnih rada vikendom.

Nova praksa u Aleksincu je građanima tog grada omogućilo da za Praznik rada - 1. maja odvedu svoju decu na pregled, starijima da idu kod svog izabranog lekara. Posebna novost je dežurstvo na Odeljenju za stomatologiju, tako da su oni koji su imali zubobolju za prvomajski uranak mogli da dobiju uslugu stomatologa u Domu zdravlja Aleksinac.

Pacijenti su oduševljeni što i tokom vikenda i praznicima mogu na pregled, a lekari kažu da je Prvog maja samo u prepodnevnoj smeni bilo tridesetak pacijenata, a da danas očekuju više posla. Ekipa Euronews Srbija zatekla je majku koja je dovela dete zbog zubobolje.

"Ovo je pun pogodak. Rešili smo problem. Zamislite da nisam imala gde da odem", priča žena.

I u službi za zdravstvenu zaštitu odraslih bilo je posla.

"Prehladio sam se prethodnih dana. Došao sam da primim injekciju", priča jedan od pacijenata.

Krstić: Prepodnevna smena 30 pregleda

Jelena Krstić, lekar opšte prakse kaže za Euronews Srbija da su samo u prepodnevnoj smeni tokom jučerašnjeg dana imali 30 pregleda.

"Bilo je pacijenata sa ujedom krpelja, sa povišenim krvnim pritiskom, pacijenata sa plućnim bolestima. To su bile najčešće patrologije", rekla je Krstić.

Ona je dodala da pacijenti znaju da dom zdravlja sada radi praznikom i vikendima od 8 do 18 sati, te da ima posla. Odeljenje za zdravstvenu zaštitu odraslih, kao i Odeljenje za zdravstvenu zaštitu dece radiće ubuduće subotom i nedeljom je od 8 do 18 sati. Služba za stomatološku zaštitu radiće subotom i nedeljom 8 do 15.30 sati.

Ginekologija će raditi subotom 8 do 14.30 sati, dok će palikjativna patronaža raditi subotom je od 8 do 15 sati. Služba za hitnu medicinsku pomoć radi svakim danom (uključujući i dane vikenda) s tim što rade jedna terenska ekipa i jedna ambulantna ekipa.

Živadinović: Rasterećenje za Hitnu pomoć

Rodiljub Živadinović, direktor DZ Aleksinac kaže da su uskladili radno vreme sa kadrovskim mogućnostima, a da ih je korona ometala da to urade i ranije.

Upitan imaju li dovoljno lekara za to, on je rekao da jedino imaju poteškoća na ginekologiji i da će ta služba raditi samo subotom.

"Imamo dva ginekologa, jedan je na specijalizaciji. Kada se vrati moćićemo i nedeljom pre podne da radimo", rekao je on.

Dodaje da će novi sistem rada u mnogome rasteretiti službu Hitne pomoći.

"Shodno važećem Zakonu nama pripada jedna terenska i jedna ambulantna ekipa Hitne pomoći. Dešava se da imamo više poziva istovremeno, a jedna ekipa ne može da bude na više mesta. Na ovaj način možemo da rasteretimo službu Hitne pomoći. Sada možemo dve ekipe da pošaljemo na teren", pojasnio je on.

A potrebno je više ekipa Hitne pomoći za rad na terenu jer DZ Aleksinac pokriva teritoriju više od 70 sela. Što se tiče kadrova imaju dovoljno koliko je zakonom određeno, ali očekuju promenu normativa.

(Espreso/Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.