Sremska Mitrovica i njena okolina su IDEALNI ZA PRVOMAJSKI IZLET (FOTO/VIDEO)
Foto: Sremska Mitrovica živi

kuda za prvomajske praznike?

Sremska Mitrovica i njena okolina su IDEALNI ZA PRVOMAJSKI IZLET (FOTO/VIDEO)

Ako još niste odlučili gde ćete danas, zaputite se u Sremsku Mitrovicu, te na njena fruškogorska izletišta, obiđite manastire ili idite u rezervat Zasavicu. Šta god da izaberete, biće idealan izbor

Objavljeno:

Praznik rada, 1. maj, obeležava se kao uspomena na velike radničke proteste u Čikagu koji su se desili 1886. godine, kada su pobunjeni radnici izmoreni dugim smenama i malim dnevnicama, zatražali rad u odnosu tri osmice: osam sati sna, osam sati rada, osam sati kulture i razonode.

Svoju popularizaciju kod nas, 1. maj je doživeo u doba socijalističke Jugoslavije, sa dva neradna dana i čuvenim prvomajskim urankom, odlaskom u prirodu, gde se najčešće raspali roštilj. Može se pretpostaviti da je običaj prvomajskog uranka preuzet od durđevskog uranka, koji se ranije praktikovao na dan Svetog Đorđa, 6. maja.

Ukoliko još niste odlučili gde šta biste radili danas, Sremska Mitrovica živi vam donosi nekoliko predloga kako da provedete prvomajski praznik. Svakako je tu Fruška gora, nacionalni park i vojvođanska lepotica, čiji se delovi nalaze na teritoriji Grada Sremska Mitrovica. Tu su Bešenovačko jezero ili Beli kamen, izletišta poput Letenke, Rohalj Baza ili jednostavno posetite neke od manastira kao što su Kuvezdin, Đipša, Bešenovo, Vranjaš, Šišatovac i Petkovica.

1 / 4 Foto: Sremska Mitrovica živi

Takođe, nedaleko od Sremske Mitrovice na mačvanskoj strani, nalazi se Specijalni rezervat prirode “Zasavica”. Rečica, otkrivena tek krajem 20. veka postala je največi čuvar starih rasa Srbije, ali i top turistička destinacija sa preko 700 hiljada posetilaca do sada. Možete se provozati brodom po ovoj rečici ili električnim otvorenim autobusom po rezervatu ili jednostavno prošetati po ovom jedinstvenom spoju prirode i čoveka.

I na kraju, jednostavno, možete da otkrijete mali i lep grad i da saznate odakle se vladalo Rimskim carstvom i zašto baš tu na istom mestu postoji naselje već sedam hiljada godina. Spoj antičkih iskopima, sa otomanskom i austrougarskom urbanizacijom i šarm reke Save, te mešavina graditeljskih stilova, sigurno će vam učiniti dan prijatnim, a svakako ima dovoljno prostora za nekoliko odličnih fotografija.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.