"KAD SAM ČULA ŠTA SE DESILO ĆERKI U ŠKOLI, ZAMALO NISAM PALA": Aleksandrina ispovest se deli mrežama, STRAŠNO JE!
Vršnjačko nasilje, Foto: Profimedia

ispovet

"KAD SAM ČULA ŠTA SE DESILO ĆERKI U ŠKOLI, ZAMALO NISAM PALA": Aleksandrina ispovest se deli mrežama, STRAŠNO JE!

"Povodom oca koji je prebio nasilnika mogu ispričati moje iskustvo s nasiljem u školi koje je moja Andrea pretrpela i naravno više nije ista" započela je majka ispovest

Objavljeno:

Pre dva dana odjeknula je vest da je otac jedne devojčice pretukao dečake, učenika devetog razreda podgoričke Osnovne škole "Štampar Makarije" i njegovog starijeg brata nakon što su njegovu ćerku maltretirali. Ova vest podelila je javnost zbog rekacije oca, a nešto o tome imala je da kaže i jedna majka Aleksandra, koja je podelila priču o svom detetu koje je bilo žrtva vršnjačkog nasilja.

Naime, na Tviter profilu "Axisweiss", žena po imenu Aleksandra opširno je opisala celo iskustvo kroz koje je prošla njena ćerka koja je i sama bila žrtva vršnjačkog nasilja, ali i sopstvenu bol kroz koju je morala da prolazi gledajući svoje dete kako pati. Kako kaže, njena ćerka više nije ista.

"Povodom oca koji je prebio nasilnika mogu ispričati moje iskustvo s nasiljem u školi koje je moja Andrea pretrpela i naravno više nije ista", počela je svoje izlaganje na Tviteru.

Poziv koji je promenio dosta toga

Prva saznanja o tuči dobila je od druge majke čija je ćerka takođe bila pretučena.

"Andrea je bila IV razred osnovne. Uredno mi se javila da je stigla kući, ja sam bila negde u gradu na času. Zove me nepoznati broj, javim se, s druge strane žena, kaže da njena ćerka ide s Andreom u razred, znam dete i mamu, nisam se družila ni sa kim. Pitam šta je, radim, kaže mi ona da je pozovem čim budem mogla. Završim čas, zovem, ona me pita da li znam šta se desilo u skoli. Kažem da mi se Andrea javila, detalje ću znati kad dođem kući", nastavila je ona.

A onda je usledilo ono što ju je šokiralo.

"Pita me žena znam li da su ih tukli drugari. Ja u šoku, zamalo nisam pala. Žena mi ispriča, kako su njih dve sedele na nekoj kocki i 3 drugara iz razreda koji su bili u svađi s Jelenom, uzeli neke grane i počeli da udaraju Jelenu, a Andrea pošto je bila tu je izvukla deblji kraj", piše majka.

Učiteljica nije reagovala

Iako su devojčice, kako ova majka kaže prijavile učiteljici, od nje nisu dobili podršku kakvu su zaslužile.

"Kaže Jelena je prijavila učiteljici, dečaci negirali, a učiteljica rekla devojčicaama da ne lažu iako su bile crvene i prašnjave. Ja otkažem dalje časove i zovem školu, tražim sastanak s direktoricom. Kažu mi da nije u školi, ali me Pravna služba može primiti", nastavlja majka svoje izlaganje.

Susret sa ćerkom

Pre škole prvo je želela da vidi svoju ćerku Andreu.

"Kad sam došla kući, Adrea mi je ispričala šta se desilo, manje više ponovi što i mama od Jelene. Pitam je što mi to nije rekla, kaže ona 'znam da ćes poludeti i zapaliti školu'. Rekoh pobiću ih sve... Odemo mi u školu. Pravna služba zvala učiteljicu koja to nije prijavila i koja je rekla da mame drame. Ja popizdim, tražim da hitno reaguju, a da Andrea da izjavu", priča ova mama.

Poziv iz škole

Sledećeg jutra me zovu iz škole i javljaju da su zakazali sastanak u 18h s timom. Dođe moja sestra u Beograd, odemo mi u školi kad ono u svečanoj sali direktorka, psiholog, pedagod, učiteljica, ceo razred i roditelji. Plus nas tri, ali ne i Jelena i njena mama. Iskreno bila sam iznenađena zašto su svi tu, ali ajde. Direktorica nas upozna sa timom, za koji sam kasnije kad sam bila u Savetu skole, videla da se tim pravi ad hock i da ga menjaju po potrebi.

A onda najgora scena

Ono što je usledilo je za jednu majku bilo nešto najgore.

"Ono što je posle usledilo je nešto najgore čemu sam ja prisustvovala i priredila svom detetu, nesvesno. Andera je ustala ispričala sta je bilo, onda je Direktorka tražila od svih da kažu svoju priču. Naravno bilo je nesto deseto od onog sto je Andra ispričala. Kad se to završilo krenulo je propitivanje Andree od dece i roditelja. Oni kazu pitanje direktorki, a ona pita Andreu. Toliko je to bilo mučno i ponižavajuće da sam ja posle par pitanja popi*dela, uzela Andreu, rekla sestri 'pakuj se idemo kući', a mamu glavnog nasilnika pred celim auditorijumom poslala u pi*ku materinu. I rekla da školu i sve treba zapaliti", prisetila se majka nemilog događaja.

Žrtva okarakterisana kao lažov

Nakon izlaska iz škole, majka nije mogla da dođe sebi jer je ukapirala da je njena ćerka deo sistema koji nije pravičan.

"Kada sam izašla, plakala sam kao kiša i tresla se iz očaja što je moje dete deo sistema, u koji sam verovala, a koji nije pravičan. Što je žrtva bila ta koja je okarakterisana kao lažov i manipulator. Kada sam uveče pozvala majku Jelene i pitala zašto nije došla, rekla mi je da je čula da dolaze svi i nije želela da priušti svom detetu da od žrtve postane krivac", piše ona na svom Tviter nalogu.

škola
školafoto: Profimedia, RTV Vranje printscreen

Mera škole blaga

Mera koju je skola izrekla je bila je blaga i ne toliko od pomoći.

"Mera koju je škola izrekla je bila da svi moraju kod psihologa i da se intezivno druže i prevaziđu probleme. Ja sam im rekla da mogu meru da nabiju na ... i da me boli du*e za njih. Andreu sam htela da prebacim u drugu školu ona nije htela, jer je ova bila preko puta zgrade. Sa Jelenom se druzila jos godinu dana dok mala nije otišla. Od celog razreda, posle Jeleninog odlaska družila se 3 devojčice i to je to", ispričala je majka

Od vedre devojčice postala je povučena

Psiholozi objasnili da devojčici ništa ne ali, samo ju je trauma učinila zatvorenom i povučenom.

"Od druželjubive i vedre devojčice, povukla se u sebe. Nepoverljiva prema svima. Išle smo kod 3 psihologa i svi su se složili da joj ništa ne fali, i da je natprosečno inteligentna, ali trauma ju je zatvorila. Ma koliko ja pokušavala da se vratimo na to, ona nije želela i ja sam pustila. Ne kažem da je iskustvo mog deteta presudno, ali stoji da sistem ništa ne radi da se krivac kazni ili je kazna toliko mizerna ili se čeka citava večnost", napisala je majka devojčcice.

"Razumem oca devojčice"

A onda se osvrnula i na situacija koja se nedavno desila, u kojoj je otac prebio dva dečaka koji su maltretirali njegovu ćerku.

"I da razumem tog oca. Ja sam bila zatečena celom situacijom i odreagovala odmah. Možda sam trebala pokušati s roditeljima, možda. Mislila sam da treba škola da reaguje jer je bilo u školi. Ovo je drugačije. Iskreno, ne smem javno šta bih, ako bi se moja Andrea našla u situaciji kao ta devojčica/devojčurak", poručila je majka Aleksandra.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.