KOŠAVA, PLJUSKOVI, SUNCE, GRMLJAVINA, OBLACI... Sve ovo nas očekuje u PRVOJ NEDELJI MAJA!
Vreme u Srbiji (ilustracija), Foto: Nemanja Nikolić, Zorana Jevtić, Nenad Kostić

VREMENSKA PROGNOZA

KOŠAVA, PLJUSKOVI, SUNCE, GRMLJAVINA, OBLACI... Sve ovo nas očekuje u PRVOJ NEDELJI MAJA!

U utorak će u Srbiji biti umereno do pretežno oblačno

Objavljeno:

Nakon veoma promenljivog aprila i početak maja doneće slično vreme, a u sedmici pred nama očekuju se i česte temperaturne oscilacije.

Nakon današnjeg promenljivog dana sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, noć pred nama biće vedra i bez padavina.

U ponedeljak ujutro biće vedro, u dolinama i kotlinama sa maglom, a minimalna temperatura kretaće se od 5 do 10°C. Tokom dana biće sunčano i toplo. Maksimalna tempetatura biće od 20 do 24°C, u Beogradu do 22-23°C, što su ujedno i prosečne temperature za početak maja.

U južnim predelima očekuje se razvoj oblačnosti, posle podne i ređa pojava pljuskova sa grmljavinom. Severni i severoistočni vetar, koji će duvati tokom jutra i koji će biti slab, tokom dana biće u skretanju na istočni i jugoistočni i posle podne biće u pojačanju, a u košavskom području i jak.

1 / 5 Foto: Nemanja Nikolić, Emilija Jovanović, Beta Dragan Gojić

Inače, Srbija će od sutra do srede biti pod uticajem ciklona sa Torenskog mora i juga Italije. Istovremeno, nad istočnom Evropom nalaziće se anticklon. S obzirom na to da će se Srbija i naše područje nalaziti u "sendviču" ova dva sistema, odnosno između njih, biće vrlo vetrovito, naročito tokom utorka.

U utorak će u Srbiji biti umereno do pretežno oblačno, ali toplo i vetrovito. Duvaće veoma jak istočni i jugoistočni vetar, a u Pomoravlju, Podunavlju, u Beogradu, u Vojvodini i u Braničevskom okrugu očekuju se olujni udari košave, na jugu Banata i preko 80 km/h, lokalno i do 100 km/h. Kiša i pljuskovi sa grmljavinom očekuju se na jugu, jugozapadu, zapadu i severozapadu Srbije. Maksimalna temperatura biće od 18 do 24°C, u Beogradu do 22°C.

Tokom srede i četvrtka ciklon sa juga Italije premeštaće se preko Jonskog mora i preko juga Balkana i Grčke dalje na istok, tako da će u Srbiji biti umereno do pretežno oblačno, ali i svežije, povremeno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Još u sredu se očekuje košava, a potom će jugoistočni vetar biti u slabljenju i u skretanju na severozapadni, pa se usled uspostavljanja severnog strujanja očekuje i priliv nešto svežije vazdušne mase sa severa. Maksimalna temperatura biće uglavnom od 14 do 20°C, u Beogradu do 17°C.

Petak će doneti kratkotrajni predah od padavina, subota i toplije vreme, uz temperature od 20 do 24°C.

Prema trenutnim prognozama oko 8. maja sledi prolazno zahlađenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uz pad temperature na vrednosti oko 15°C, što su vrednosti ispod proseka za maj mesec.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.