JEDNO OD NAJČEŠĆIH SRPSKIH IMENA ZA DEVOJČICE: Značenje je MOĆNO i vezano za priču o PRELEPOM DRVETU
Devojčica, Foto: Profimedia

značenje imena

JEDNO OD NAJČEŠĆIH SRPSKIH IMENA ZA DEVOJČICE: Značenje je MOĆNO i vezano za priču o PRELEPOM DRVETU

Veoma je popularno u velikom broju zemalja

Objavljeno:

Lično žensko ime Ivona je pre svega veoma lepo i milozvučno ime, dosta često daje se devojčicama i u našoj zemlji, ali i u zemljama regiona, Evrope i sveta.

Veoma je popularno u velikom broju zemalja, naravno u određenim jezičkim pisanim i govornim varijantama, a pre svega u Nemačkoj, Austriji, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Francuskoj i drugim zemljama.

Poreklo ženskog vlastitog imena Ivona

Po etimološkim pretpostavkama, ime Ivona je izvedenica iz starog germanskog ličnog imena Iwa, a koje ima pak značenje šuma, odnosno „tisova šuma, šuma od drveta tise ili tisovina“, jer gledano suštinski Iwa označava drvo tise kao takvo, ali i u nemačkom jeziku kao većina pak svih i drugih reči, i ova lična imenica Iwa ima višestruko značenje pa se smatra da se može pak obično prevesti i kao „šuma“, pa kada se to spoji u sintaksu, dobija se prevod „šuma od drveta tise“.

Na dalje je priča o poreklu ovog imena dobila jedan „književni ton“, jer se nastavlja kroz priču da se od drveta tise prave lukovi i strele, te da iz svega toga proizilazi činjenica da je dalje Iwa – Iva – Ivona, ona osoba „koja ume da dobro koristi luk i strelu“, što je generalno gledano malo i nešto banalizovana pretpostavka o poreklu a posebno o značenju imena Ivona, i ima jednu formu skoro pa izmišljene pripovedi.

Devojčica
Devojčicafoto: Profimedia

Svakako su poznate varijante ovog imena koje se koriste u zemljama u kojime je ime Ivona vrlo popularno i rado davano ženskoj deci, pa su tako neke od njih – Ivette ili Yvette (ime Ivona u Francuskoj, kao jezička varijanta); Ivonne (varijanta imena u Nemačkoj); Iwona ili Iwonka (varijanta imena u Poljskoj); Yvona (kao varijanta u Češkoj), dok se kod nas često smatra da je pak ime Ivona izvedeno od puno učestalijeg imena Ivana ili pak od muškog imena Ivan.

Šta znači ime Ivona?

Prema navedenim podacima o poreklu imena Ivona, ne može se dati njegovo smisleno i jasno značenje, te se nikako ne može smatrati da će neko svom detetu dat ime koje u prevodu glasi „tisova šuma; drvo; bacač strele ili onaj koji ume da koristi luk i strelu“, te se danas pre svega uzima pomenuto značenje imena koje potoče od imenica Ivana ili Ivan, i u značenju „ona koja je data od Boga, ona koja je u milosti; božije dete; voljena od svih ljudi, posebna i jedinstvena; ona koja je stabilna; ona koja stoji uspravno; ona koja je dostojanstvena; ona koja je jaka; ona koja je osoba na koju se može osloniti; ona koja nikada ne odustaje; uporna; pouzdana; stabilna“.

Zastupljenost ženskog ličnog imena Ivona u zemljama regiona

Po statističkim podacima je ime Ivona u protekloj 2017. godini bilo zastupljeno među stotinu i najdavanijih imena ženskoj deci, na 53. mestu u Republici Hrvatskoj, zatim na 51. mestu u pak Republici Srbiji; te na odličnom 37. mestu u Republici Srpskoj, dok se na datoj listi ime Ivona nije našlo u Bosni i Hercegovini.

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Ivona

Najpoznatiji nadimak od ličnog imena Ivona jeste svakako Iva, koje se može smatrati i ličnim ženskim imenom za sebe, ali su tu jo i Vanja; Vona; Ivon; Ive, kao i varijante Ivana i Ivan, te i jezičke varijable popularnog imena za devojčice.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Ivona

Među nekim od poznatih ličnosti iz raznih sfera života, a koje vam mogu možda biti inspiracija za davanje imena Ivona vašem tek rođenom ženskom detetu su:

Ivona Polumenta – nekadašnja srpska manekenka i foto-model, a sada supruga popularnog pop i folk pevača Dada Polumente, sa kojim ima ćerku Aleu;

Ivona Živković – srpska je poznata novinarka;

Ivona Rambosek – mlada srpska pevačica i glasovna glumica;

Ivona Matkovska – poljska je reprezentativka u ženskom rvanju;

Ivon De Karlo – kanadsko-američka filmska glumica;

Ivon Fej Gulagong Koli – nekadašnja je profesionalna australijska teniserka;

Ivon Šuring – austrijska je takmišarka u kajakaštvu, u disciplini kajakaški sprint;

Ivon Kartije – nekadašnja je francuska baletska igračica; pantomimičarka i instruktor plesa.

Svakako je dovoljno da vi sami donesete odluku o imenu svog deteta, a kao inspiracija vam naravno mogu poslužiti neke slavne ličnosti, omiljeni filmski ili serijski junaci, ali je pre svega važno da saznate značenje i poreklo imena za koje ste se odlučili, i da ne budete u situaciji da date detetu ime kome ne znate ni šta znači ni odakle potiče, pa da se predomišljate u nekim poslednjim trenucima, ali je svakako sigurno da sa imenom Ivona teško možete da pogrešite.

Bonus video:

04:15

RUSKA GLUMICA ODUŠEVLJENA SRBIJOM: Za samo 4 meseca naučila srpski jezik, glumi u Južnom vetru i veliki je prijatelj sa Bikovićem!

(Espreso / znacenjeimena.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.