ZARAŽENI KRPELJI NA 6 LOKACIJA U BEOGRADU: To su SVE ONE koje su krcate za prvomajske praznike
Foto: Jan Gläßer / Panthermedia / Profimedia

obratite pažnju

ZARAŽENI KRPELJI NA 6 LOKACIJA U BEOGRADU: To su SVE ONE koje su krcate za prvomajske praznike

Dodaju da su krpelji najaktivniji kada je toplo i vlažno vreme tokom proleća

Objavljeno:

U susret prvomajskim praznicima mnogi će se odlučiti da slobodne dane provedu u prirodi a nadležni apeluju na građane da budu oprezni, jer u Beogradu već ima zaraženih krpelja i to na šest lokacija.

Kako objašnjavaju u Zavodu za biocide, krpelji, koji su zaraženi bakterijom koja izaziva Lajmsku bolest, su stalno prisutni na teritoriji Srbije.

Na ovim lokacijama otkriveni zaraženi krpelji

- Procenat zaraženih krpelja varira iz godine u godinu kao i lokacije na kojima ih je moguće naći. Ovog proleća zaraženi krpelji su do sada konstatovani na Adi Ciganliji, Avali, SC Surčinu, Banjičkoj šumi, Topčideru, šumi Zabran u Obrenovcu - rečeno je u Zavodu za biocide.

Dodaju da su krpelji najaktivniji kada je toplo i vlažno vreme tokom proleća.

Krpelj
foto: Printscreen Youtube/Elta HD

- Njihova najveća brojnost i aktivnost je tokom aprila i maja meseca koja se u slučaju odgovarajućih uslova može produžiti i tokom juna - preciziraju u Zavodu.

Ujed ne osetiš, a komplikacija bude puno

Ubod krpelja je, inače, kako su ranije objasnili u Savetovalištu za lajmsku bolest Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, bezbolan.

- Najčešće se ne oseti što mu omogućava da ostane zakačen na koži više dana. Krpelja treba izvaditi iz kože što pre, u toku prvih 24 časa od uboda, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije. Skidanje treba obaviti stručno, u zdravstvenoj ustanovi, isključivo mehanički, čistom pincetom koja je prethodno dezinfikovana alkoholom. Pre odstranjivanja krpelja, ne treba stavljati nikakva hemijska sredstva - eter, alkohol, benzin, aceton, lak za nokte... Ova sredstva izazivaju povraćanje crevnog sadržaja krpelja u kojem se mogu naći uzročnici lajmske bolesti - objašnjavaju stručnjaci savetovališta.

Kako da izvadite krpelja?

U savetovalištu su istakli da je odstranjivanje krpelja iz kože najsigurnije u zdravstvenoj ustanovi - ambulanti, domu zdravlja, odeljenju za kožne bolesti...

- Krpelj se uhvati pincetom što bliže koži, bez gnječenja ili kidanja njegovog tela. Pinceta se najpre malo povuče na gore, koliko je dovoljno da se krpelj podigne od kože, a zatim polako izvlači iz kože. Posle odstranjivanja krpelja ubodno mesto na koži treba dezinfikovati. Ukoliko ste sami pokušali da odstranite krpelja i u tome niste uspeli u celosti, ne pokušavajte da odstranite preostali deo već se obavezno obratite lekaru - kažu u savetovalištu.

Navode da posle uboda krpelja tri meseca treba pratiti zdravstveno stanje i ići na redovne kontrole. Kontrolne preglede obavljati jednom mesečno kod ordinirajućeg lekara ili u Savetovalištu za lajmsku bolest.

Prvi znakovi lajmske bolesti

Pojava karakterističnog crvenila kože na mestu uboda krpelja - erythema migrans, uz moguću pojavu opštih simptoma i znakova infekcije, mogu da ukažu na lajmsku bolest.

Krpelj
foto: Printscreen Youtube

- Ti znakovi su povišena telesna temperatura, glavobolja, bolovi u zglobovima i mišićima, uvećane lokalne limfne žlezde. Izuzetno je važno početi sa lečenjem što pre primenom pravilne terapije pod kontrolom ordinirajućeg lekara, dermatologa ili infektologa. Lekaru je neophodno obratiti se i ako neko ima nejasne simptome i znake posle uboda krpelja - kažu za Telegraf u Savetovalištu za lajmsku bolest u gradskom Zavodu za javno zdravlje.

Preporuke Zavoda za biocidu za zaštitu od krpelja

  • Nositi garderobu dugačkih rukava i dugih nogavica svetlijih boja, jer se tako krpelji mogu lakše uočiti.
  • Pokriti glavu šeširom, kačketom, maramom...
  • Nositi zatvorenu obuću, uvući nogavice u čarape.
  • Izbegavati šetnju, posebno bosih nogu kroz visoku travu, žbunje, neuređene zelene površine.
  • Izbegavati ležanje na zemlji ili odlaganje garderobe na neuređenim zelenim površinama.
  • Koristiti repelente (treba znati da oni ne pružaju 100% zaštitu).
  • Pri povratku iz šetnje po prirodi obavezno je temeljno prekontrolisati kožu, naročito one delove tela na kojima je koža nežnija tj. krpeljima lakša za ubadanje.
  • Ukoliko se i pored primenjenih mera opreznosti primeti krpelj na telu, neophodno je javiti se najbližoj zdravstvenoj ustanovi radi uklanjanja.
  • Ne preporučuje se korišćenje bilo kakvih preparata i narodnih saveta za uklanjanje krpelja (ulje, aceton, benzin, lak za nokte, krema...)

"Udar" na krpelje

Dobra vest je da je u Beogradu pred prvomajkse praznike počela velika prolećna akcija suzbijanja krpelja, a ekipe JKP Gradska čistoća iz Sektora ekologije i unapređenja životne sredine sprovodile su akciju kontrole i smanjenja krpelja na javnim površinama na teritoriji grada Beograda od 10 do 14 časova. Tretmani se i dalje sprovode na svim značajnijim izletištima, parkovima i šumama.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.