OVO SU SIMPTOMI NOVOG SOJA KORONE, ARKTURUSA: Doktor Tiodorović objasnio IMA LI MESTA PANICI
Branislav Tiodorović, Foto: Profimedia, Printscreen/ Kurir TV

KOVID 19

OVO SU SIMPTOMI NOVOG SOJA KORONE, ARKTURUSA: Doktor Tiodorović objasnio IMA LI MESTA PANICI

Dodaje da to sve liči na respiratorne infekcije kojima je sada vreme, i da najčešće prolazi bez ikakvih posebnih problema.

Objavljeno:

Novi soj koronavirusa, arkturus, pojavio se na radaru epidemiologa nakon što je nova epidemija buknula u Indiji. Svetska zdravstvena organizacija detaljno prati novu varijantu virusa, ali infektolozi ističu da veća infektivnost, ne mora automatski da znači i veći broj teških slučajeva.

Najnovija varijanta je slična dominantnoj omikronskoj varijanti koronavirusa, ali ima i dodatnu mutaciju u proteinu šiljaka za koju je u laboratorijskim studijama utvđeno da je infektivnija i patogenija, saopštila je SZO.

Novi simptomi poput svraba, konjuktivitisa i visoke temperature, javljaju se tamo gde je ova varijanta već otkrivena, ali za sada nisu zabeležene nove komplikacije.

"Moram da kažem da karakteristike ovog soja nisu nešto posebno, osim onih koje se već znaju u zemljama gde je on prisutan, posebno u Indiji. Još tridesetak zemalja potvrdilo je prisustvo ovog soja. Glavobolja, povišena temperatura, curenje nosa, kašalj... kod dece se češće zapaža i pojava konjuktivisa i svraba", kaže epidemiolog Branislav Tiodorović za Euronews Srbija.

Dodaje da to sve liči na respiratorne infekcije kojima je sada vreme, i da najčešće prolazi bez ikakvih posebnih problema.

"Bez obzira na ovaj soj koji smo imali pre toga, jeste veća zaraznost - oko 30 odsto, kažu stručnjaci iz zemalja gde je on prisutan. Lakše se dobija, posebno u grupi i u zatvorenom prostoru, dok je na otvorenom za to manja mogućnost", dodaje Tiodorović.

U Indiji je to što se pojavio novi soj sasvim normalna situacija za infektologe i sve koji se bave masovnim oboljenjima, dodaje Tiodorović, podsećajući da je to zemlja sa više od milijardu stanovnika i velikom gustinom naseljenosti, i dodajući da deset hiljada slučajeva dnevno na taj broj stanovnika "ne predstavlja nešto posebno".

1 / 7 Foto: RINA

"Arkturus je već u Srbiji, pitanje je samo kada će biti potvrđen"

Nova varijanta je rekombinacija, odnosno kombinacija dva potomka, tzv. stelt omikrona BA.2. U poređenju sa ranijom XBB varijantom, ima tri dodatne mutacije, navodi SZO.

Što se tiče arkturus soja u Srbiji, Tiodorović smatra da je on već prisutan, i da je "pitanje dana kada ćemo ga potvrditi".

"Nema potrebe za bilo kakvom vrstom panike, nema opravdanja, ali treba oprez posebno kod starih, teških hroničnih bolesnika koji još imaju problem sa tim, i nevakcinisanih, iako ove postojeće vakcine ne štite visoko kao što se očekivalo", kaže Tidorović.

"Moramo da obratimo pažnju na posebne kategorije i, reći ću, decu do tri do četiri godine. Ne treba da smatramo da se dešava ne znam šta", ističe on i dodaje da su kovid bolnice skoro prazne, čemu je doprineo pad oboljevanja.

Da li su kovid ambulante još uvek neophodne, trebalo bi da procene lekari opšte medicine, domovi zdravlja i epidemiolozi, što znači procene od sredine do sredine, smatra Tiodorović.

"One u celini nisu neophodne, a ne možemo reći da li je neko zaražen ili nije, pa ako se neko pojavi sa komorbiditetima, stariji, onda ga treba uputiti na dalje testiranje", navodi sagovornik Euronews Srbije.

1 / 5 Foto: Profimedia

Da li vakcinacija i dalje ima smisla?

Profesor urgentne medicine na Univerzitetu u Atini Teodoros Vasilakopulos je, gostujući na TV Open24, rekao da bi novi soj mogao biti u najgorem slučaju 20 odsto zarazniji.

Istovremeno, naglasio je da će koronavirus nastaviti da se razvija i da neće "nestati magično". Prema njegovoj proceni, u naredne dve godine je verovatno da ćemo videti još jedan jači soj korone.

"Kako vreme prolazi, virus pokušava da postane zarazniji jer je to jedini način na koji može da preživi unutar domaćina, ali ne želi da ubije svog domaćina pošto se tako ne može dalje prenositi", navodi on.

Kada je u pitanju novi soj koronavirusa, posebno zabrinjava mutacija K478P, koja ovu varijantu može učiniti efikasnijom u prevazilaženju neutralizujućih sposobnosti antitela od prethodnih infekcija i vakcinacija, izazivajući simptomatsku infekciju i širenje, navodi se u saopštenju SZO.

Tidorović smatra da je došlo je do većeg prokužavanja u prethodnim sojevima, i da je stanovništvo prokuženo uprkos tome što je sprovedena vakcinacija od 55 odsto.

"Potrebna je (vakcina) za one koji su najteži hroničari. Dobro bi bilo da oni prime bivalentnu vakcinu koja sadrži dva soja, i na taj način budu zaštićeni. Verovatno ćemo biti u situaciji, kao sa gripom, da s jeseni budemo vakcinisani vakcinom koja će odgovarati onome što se kreće u sojevima", istakao je Tiodorović.

"Sada smo pred praznicima, pa treba obratiti pažnju. Doći će do velikih gužvi, pomeranja stanovništva prema banjama, planinama, odmaralištima - i opet će tamo biti prisutne sve respiratorne infekcije, ne samo ovaj soj", zaključio je Tiodorović.

(Espreso / Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.