RODOLJUBOVI UNUCI NIKADA NE BI ZEMLJU MENJALI ZA FOTELJU: Nasledili svog dedu, TO JE PRAVA LJUBAV! (VIDEO)
Bugarčići, Foto: INFO LIGA IVANJICA / YOUTUBE

SVAKA ČAST

RODOLJUBOVI UNUCI NIKADA NE BI ZEMLJU MENJALI ZA FOTELJU: Nasledili svog dedu, TO JE PRAVA LJUBAV! (VIDEO)

Danas se sve generacije Bugarčića ozbiljno bave proizvodnjom krompira, malina, šljiva

Objavljeno:

Rodoljub Roćko Bugarčić (81) iz Ivanjice osam decenija uspešno razvija svoje poljoprivredno domaćinstvo. Iako je od volova i rabadžijanja postao vodeći domaćin u selu, ipak njegov najveći uspeh je što je ljubav prema rodnoj zemlji i ognjištu preneo na potomke.

Danas se sve generacije Bugarčića ozbiljno bave proizvodnjom krompira, malina, šljiva, imaju krave, volove, konje, ovce, svinje, kokoške i svu potrebnu mehanizaciju za poljoprivredne poslove.

"Imali smo uvek volove i po dva dva para bikova. Danas se kaže, ko nema kola i volove nije domaćin. To je ljubav", kaže deda Roćko.

Takođe, dodaje da onda kad čovek radi ono što voli, nije mu teško da se lati posla.

"Sve što voliš, nije teško. Meni nikad nije bilo teško, sad imam 81 godinu i sve to radim sa unucima", kaže on za "Info LIGA Ivanjica".

Ljubav prema poljoprivredi preneta na unuke

Deda Roćko je veliki radnik, vredan i pošten u selu, a ništa manje reči hvale meštani nemaju za njegove potomke. Unuci Rade i Milan, odlučili su da uporedo sa obavezama u školi i na fakultetu, nastave da se bave poljoprivredom i razvijaju porodičnu tradiciju.

"Od malena smo tu sa dedom i nije sada nama recimo otac vojnik ili vatrogasac pa da imamo želju da se bavimo tim zanimanjem. Jednostavno, u ovome smo od malena i postalo je deo nas. Bilo bi mi čudno da se bavim nečim drugim, bilo bi mi dosadno", kaže unuk Milan koji je ujedno i student.

"Sam svoj gazda"

Mlađi unuk, koji je za razliku od brata još uvek pohađa školu, kaže da mu poslovi oko poljoprivrede ne zadaju probleme, već da i on, kao i ostali članovi uživa u svim obavezama oko stoke i polja.

"Ujutru ustanem, namirim ovce, svinje, vidim šta treba za kuću, onda se svi skupimo i krenemo dalje na njivu ili gde god tog dana treba da idemo. Kada je kiša ne radi se, kad je praznik ne radi se. Sam si svoj gazda određuješ sve sam, meni je to nešto najbolje", kaže mlađi unuk Rade za "Info LIGA Ivanjica".

Student Milan objasnio je takođe da je u sezoni teže, jer se dosta radi, ali da kada cela porodica vidi da posao ide kako su zamislili, ništa nije teško i među nema problema.

Unuci ostaju verni dedovini i svom poslu

Najmlađu Bugarčići tvrde da ih deda najbolje sluša od svih, te da zbog njegove ljubavi prema njima, ali i prema ognjištu i rodnoj zemlji ne postoji razlog zbog koga bi napustili dedovinu, čak ni zbog devojaka u budućnosti. Milan kao stariji kaže da bi voleo svakako da upozna neku koja voli isti način života ali daje vremena svemu i nada se najboljem.

Ova radna porodica nemau radno vreme ali kako kaže, ne bi menjala zemlju za fotelju ni pod kakvim uslovima. Jedino što bi voleli da promene jeste tržište u Srbiji koje je veoma nestabilno. Deda Roćko je imao priliku da posluje u Nemačkoj, gde je objasnio da sve što se proizvode odmah bude otkupljeno po dogovorenoj ceni, dok je kod nas taj deo uvek neizvestan.

(Espreso / Info LIGA Ivanjica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.