GRAĐANI, BUDITE NA OPREZU: Ako dobijete OVAKVE PORUKE, nikako ih NE OTVARAJTE! (FOTO)
mobilni telefon, Foto: Profimedia

VELIKA PREVARA KRUŽI SRBIJOM

GRAĐANI, BUDITE NA OPREZU: Ako dobijete OVAKVE PORUKE, nikako ih NE OTVARAJTE! (FOTO)

U eri novih informacionih tehnologija, prevaranti iznalaze se sve lakši načini izvlačenja novca

Objavljeno:

Poslednjih dana jedna od glavnih tema u srpskoj javnosti jesu lažne SMS poruke iza kojih se kriju malverzacije s ciljem izvlačenja novca građana.

Tim povodom, redakciji Srbije Danas javila se zabrinuta čitateljka kojoj neprestano stižu poruke sa nepoznatog broja telefona sa pozivnim znakom +33, koji predstavlja međunarodni pozivni broj Francuske.

U pomenutim porukama od nje se tražilo da preuzme nepostojeće pakete preko službe DHL i Pošte Srbije i plati troškove dostave i carine. Takođe, iako nema nalog na Netfix-u, od nje se tražilo da ažurira informacije o plaćanju, kako bi, navodno, nastavila da uživa u uslugama ove američke producentske kuće.

- Najpre sam pomislila da je neka slučajna greška, ali kako su poruke nastavile da pristižu, veoma sam se zabrinula. Nemam nikoga u inostranstvu ko bi mogao da mi šalje pakete, pa se bojim da mi ne dođe na naplatu neki račun sa kojim nemam nikakve veze. Plašim se i da moja mala ćerka koja često igra igrice na mom telefonu može slučajno kliknuti na neki od poslatih linkova i tako mi napraviti veliki trošak - ispričala nam je čitateljka, koja nam je dostavila printskrinove pomenutih poruka.

SMS prevara
SMS prevarafoto: Printscreen/Društvene mreže

Zato, ako i vama stižu ovakve SMS poruke, najbolje je da ih ignorišete i smesta izbrišete i nikako da NE kliknete na poslate linkove, jer vam na naplatu može doći velika svota novca. Očigledno je da je u pitanju velika prevara i da treba biti na oprezu, jer u eri novih informacionih tehnologija iznalaze se sve lakši načini izvlačenja novca.

Profesor Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije, izjavio je za RTS, da je najbolja zaštita od ovakvih poruka da ne ostavljamo privatnu e-mail adresu i brojeve telefona na društvenim mrežama. Kočović savetuje i da na računima u koloni "ostale usluge" svakog meseca proveramo iznos, jer se tu krije skrivena naplata.

- Kod mnogih poruka piše da ako ne želite da ih primate, pošaljete na četvorocifren broj poruku STOP. Obavezno to treba da uradite - objašnjava Kočović, dodajući da takve poruke na Vajberu možemo da blokiramo.

Petar Korović
Petar Korovićfoto: Printscreen Pink

Profesor Kočović, objašnjavajući da je i sam bio žrtva prevare 2014. godine kada mu je zbog poruke naplaćeno preko 200 evra, savetuje da poskidamo sve privatne podatke na internetu. Takođe, on upozorava i da roditelji obrate pažnju kada deca igraju video-igrice preko interneta, jer i tada može da dođe do naplate bez prethodnog obaveštenja.

Bonus video:

01:50

KO SME DA MENJA ODREDBE UGOVORA? Advokat savetuje šta da radite kada dobijete SMS O POSKUPLJENJU USLUGE

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.