SRBIJA UVELA VIZE ZA DRŽAVLJANE KUBE: Ovim ZEMLJAMA je takođe UKINUT BEZVIZNI REŽIM!
Viza, Foto: Profimedia

ukinut bezvizni režim za njih

SRBIJA UVELA VIZE ZA DRŽAVLJANE KUBE: Ovim ZEMLJAMA je takođe UKINUT BEZVIZNI REŽIM!

Od 10. februara Bolivijci više nemaju pravo da uđu na teritoriju Srbije bez vize, kako nosioci diplomatskih tako i običnih pasoša

Objavljeno:

Od 15. aprila nosioci kubanskog pasoša moraju da apliciraju za dobijanje vize ukoliko žele da posete Republiku Srbiju, bilo u turističke ili poslovne svrhe. Dosad su Kubanci mogli da uđu u Srbiju samo uz pozivno pismo, nije bilo potrebe za viziranjem.

Informacija o uvođenju viza objavljena je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Veliki broj Kubanaca je ostao u Srbiji, a EU je iskazala bojazan da bi slobodan ulazak u Srbiju mogao da poveća broj migranata što bi ugrozilo bezvizni režim Srbije sa EU, prenela je prethodno eKapija.

Zbog donedavnog bezviznog režima, Kuba je ostala praktično nedostupna za srpske državljane, pošto su evropske avio-kompanije koje lete na Kubu prekinule prodaju karata na tržištu Srbije i nisu više nudile mogućnost vezanih letova između Kube i Srbije. Nemačka avio-kompanija Condor, jedna od vodećih na letovima ka Kubi, je odmah reagovala na vest iz Srbije i ponovo vratila u rezervacione sisteme letove između Kube i Srbije, kako za državljane Srbije tako isto i za kubanske državljane, koji će, ukoliko imaju vizu, moći da lete, prenosi N1.

Fernando Almejde, advokat koji živi u Beogradu, izjavio je da je odluka o uvođenju viza Kubancima doneta u martu, a da je tek sada implementirana, i dodaje da je to učinjeno zbog prevelikog broja ulazaka Kubanaca, od kojih su mnogi često zadržavani na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu zbog, kako se navodi u tekstu, „sumnjivih razloga“, prenosi B92.

Viza / ilustracija
Viza / ilustracijafoto: Profimedia

Kome je još ukinut bezvizni režim?

Od prošle godine Srbija je uvela vize za desetak zemalja posle kritika širom EU da ne usklađuje svoju viznu politiku sa politikom EU, kao zemlje kandidata. To potvrđuje i izjava nemačke ministarke unutrašnjih poslova Nensi Fezer, koja je izjavila da „Srbija mora da prilagodi svoju viznu praksu EU ako želi da postane kandidat za članstvo“. Takođe, komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson zapretila je da postoji mogućnost da EU suspenduje bezvizni sporazum sa Srbijom, ako njena vlada ne odustane od bezviznih aranžmana koje ima sa zemljama trećeg sveta.

Od 10. februara Bolivijci više nemaju pravo da uđu na teritoriju Srbije bez vize, kako nosioci diplomatskih tako i običnih pasoša.

Srbija je 1. januara uvela vizni režim i za Indiju i za Gvineju Bisao. Ranije su državljani obe zemlje mogli da uđu u Srbiju bez vize za boravak do 30 dana u poslovne i turističke svrhe.

Vizne mere su takođe ponovo uvedene za Tunis i Burundi.

EU vrši pritisak na Srbiju da takođe ukine i bezvizni režim sa Belorusijom.

Aktuelna bezvizna lista Srbije uključuje Jermeniju, Azerbejdžan, Bahrein, Belorusiju, Kinu, Indoneziju, Jamajku, Kirgistan, Kuvajt, Kazahstan, Mongoliju, Oman, Katar, Rusiju, Surinam i Tursku.

Bonus video:

01:10

EVROPSKI PARLAMENT JE VERIFIKOVAO BEZ GLASANJA! Stručnjaci o liberalizaciji viza tzv. Kosova: Dole nikada nije bilo ovako loše

(Espreso / NovaS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.