JELENI JE MUŽ OTEO DETE NA VELIKI PETAK, A SLAVICI SE DOGODILO GOTOVO ISTO: 4 godine se borila za svoju ČELJAD!
Jelena Abramović, Foto: Nenad Kostić, Filip Plavčić, Društvene mreže

POTRESNE ŽIVOTNE PRIČE

JELENI JE MUŽ OTEO DETE NA VELIKI PETAK, A SLAVICI SE DOGODILO GOTOVO ISTO: 4 godine se borila za svoju ČELJAD!

Nesrećna majka više od trideset sati nije ni znala gde joj je dete, da li je dobro, sve dok Mašan nije pustio poruku i javio gde se navodno nalazi

Objavljeno:

Vest da je otac rođeno dete oteo na Veliki petak digla je Srbiju na noge!

Mašan Lubarda (37), državljanin Srbije, bez putnih dokumenata i saglasnosti majke Jelene Abramović (32) iz Beograda, odveo je dvoipogodišnje dete u Cirih. Nesrećna majka više od trideset sati nije ni znala gde joj je dete, da li je dobro, sve dok Mašan nije pustio poruku i javio gde se navodno nalazi.

Jelena Abramović
Jelena Abramovićfoto: Nenad Kostić

Majka je u intervjuu koji je dala za Kurir ispričala da joj Mašan Lubarda ne dopušta ni da čuje niti vidi dete preko video poziva. Kako je dalje ispričala, njih dvoje su još uvek venčani supružnici, s obzirom da je brakorazvodna parnica pokrenuta 6. januara ove godine i još uvek nije okončana.

Kako je Jelena istakla, kada je saopštila suprugu da je podnela zahtev za razvod braka, počeo je i da preti da će dete vratiti u Švajcarsku. Zbog njegovih reči, koje su joj uterale strah u kosti, mesecima je stalno bila na oprezu i živela u strahu.

Povodom ovog slučaja oglasio se i šef srpske diplomatije Ivica Dačić koji je danas izjavio da će Ministarstvo spoljnih poslova pomoći Jeleni Abramović, majci dečaka koga je otac bez njenog pristanka odveo u Švajcarsku.

Otac sa otetim detetom
Otac sa otetim detetomfoto: Društvene mreže

- Mi ćemo pomoći, dao sam joj telefone i uzeo njene brojeve, u okviru naših konzularnih aktivnosti. Nije ovo pojedinačan slučaj. Ovde je očigledno reč o nečem što pretpostavljam da je krivično delo. Zajedno sa policijom i Ministarstvom pravde treba da se vidi šta može da se učini. Pomoći ćemo uvek. Pasoš je kod majke, a otac je odveo dete... Zajedno sa policijom i Ministarstvom pravde treba videti šta da se učini - istakao je Dačić gostujući na Prvoj TV i naglasio da ovo nije nažalost pojedinačan i izolovan slučaj.

Upravo ovaj slučaj podsetio je na slučaj Slavice Burmazović i njene dece koji je pratila cela Srbija!

Slavica je četiri godine bila bez svoje troje dece koje je njen bivši suprug, inače turski državljanin Ejup Jundžu, oteo i odveo u svoju domovinu.

Slavica Burmazović
Slavica Burmazovićfoto: Filip Plavčić

Prvostepenom presudom suda deca su u martu 2016. godine vraćena majci, ali je otac, uprkos zabrani, napustio teritoriju Turske i otišao u Iran.

Stručna lica su utvrdila da su deca, tokom boravka kod oca, bila neuhranjena, maltretirana i zlostavljana, a otac je čak pokušao i da uda tada dvanaestogodšnju ćerku Esmu, tvrdila je Slavica. Sve troje dece izjasnilo se da želi da bude sa majkom, ali je otac to onemogućio.

Posle četiri godine od otmice i više od tri godine od pravosnažne presude turskog suda, na osnovu dogovora ministra Ivice Dačića i ministra inostranih poslova Irana Muhameda Zarifa, deci je 2019. godine konačno omogućeno da se vrate majci Slavici Burmazović.

Slavica sa decom nakon četiri godine
Slavica sa decom nakon četiri godinefoto: Filip Plavčić

U intervjuu koji je Slavica Burmazović dala za Espreso još 2016. godine, do detalja je otkrila kroz kakvu agoniju je prolazila bez svoje troje dece - Aiše, Esme i Tarika, u tom momentu.

Otišla sam u Tursku, jer su sve presude donesene u moju korist. U hotelu Hilton trebalo je konačno da vidim svoje anđele. U pet popodne, sedela sam u predvorju, u stranoj državi, i nisam mogla da dočekam. Gledala sam na sat svakih par minuta, a on su prolazili kao večnost. Ni traga ni glasa od moje dece, čitavih 45 minuta! Jeza, tuga, horor! - opisala je Slavica svoj prvi susret nakon otmice, koji nikada neće zaboraviti.

- Pojavila su se i tri policajca. Jedan mi je rekao da nemam šta ovde da tražim i da odem. To, naravno, nije dolazilo u obzir. Kada su konačno ušli, ne mogu vam opisati sreću koja me je obuzela! Moja dečica su konačno bila pored mene!

Slavica Burmazović
Slavica Burmazovićfoto: Espreso, Privatna arhiva

I sami možete zamisliti koliko je ovaj susret bio neverovatan, ali nakon toga ih više nije videla skoro tri godine.

- Ćerka mi se poslednji put javila u avgustu, sa rečima da su u Siriji i da je pala i povredila glavu. Ja ne znam gde su moja deca i kada će mi biti vraćena.

Otmica se desila kada ju je otac njene dece probudio i uz pretnju pištoljem poslao u prodavnicu, a kada se vratila, njega i dece nije bilo. Poslao joj je poruku u kojoj je objasnio da ih vodi na more. Odmah je pozvala policiju.

- Podnela sam tužbu protiv njega, a odluka suda bila je da se deca vrate majci, odnosno meni. Starateljstvo mi pripada po zakonu, a moja deca su u Turskoj od avgusta meseca prošle godine! Sada više nisu ni tamo!

Muškarca s kojim je bila opisuje kao nasilnika i psihopatu, koji je tukao, ali koji je jednom prilikom nasrnuo i na malenu Aišu:

Slavica Burmazović
foto: Filip Plavčić, Espreso

- U početku je sve bilo normalno, kao i u svakoj vezi. Vremenom, sve je više preuzimao kontrolu nadamnom. Nisam smela da mrdnem. Kad nam se zajednica već raspala i kad sam mu saopštila da ga ostavljam, skočio je, uhvatio me je za kosu i udario pet puta u glavu. Tom prilikom pukla mi je bubna opna i zub. Moju malu Aišu je udario u bubrege, kad mu je odgovorila nešto što mu se nije dopalo - priseća se užasnih momenata dok je u Srbiji živela sa Ejupom.

Ova hrabra žena ipak nije izgubila nadu i svakoga dana se na nove načine borila da povrati ono što joj najviše znači. Na kraju, posle četiri godine, uspela je da zagrli svoju decu! Danas su Aiša, Esma i Tarik, koji su sada već tinejdžeri, ponovo srećni pored majke!

Ceo intervju koji je Espreso uradio sa Slavicom Burmazović možete pogledati u videu ispod.

Bonus video:

04:20

MUŽ OTEO NAŠE DETE I NA VELIKI PETAK ILEGALNO GA ODVEO U ŠVAJCARSKU! Nisam znala ništa 30 sati! Jeziva ispovest Jelene iz Beograda

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.