DANAS JE SVETLA ILI GARAVA SREDA: Verovanje kaže da VEČERAS obavezno treba POGLEDATI u NEBO, evo ZAŠTO!
Mesec, Foto: Profimedia

treći dan vaskršnjih praznika

DANAS JE SVETLA ILI GARAVA SREDA: Verovanje kaže da VEČERAS obavezno treba POGLEDATI u NEBO, evo ZAŠTO!

Današnji dan je u narodu poznat kao Svetla ili Garava sreda. Reč je o prvom danu posle Uskrsa kada ljudi, posle odmora i gozbi, vraćaju svojim uobičajnim poslovima

Objavljeno:

U većini naših krajeva, Vaskršnji praznici traju tri dana. To znači da je danas zapravo prvi dan kada se ljudi, posle odmora i gozbi, vraćaju svojim uobičajnim poslovima. Ipak, i ovaj dan se smatra "svetlim", i ima narodne običaje i verovanja vezana za njega.

Stariji kažu da danas treba da se gleda u nebo - ako je vedro i zvezdano, godina će biti rodna. Ako na Svetlu subotu bude oblaka i kiše, čeka nas godina oskudice i nestašice. Sa stanovišta koliko je danas lep i sunčan dan osvanuo, ako je verovati ovom predanju, ostatak 2023. biće predivan!

Sunčan dan
Sunčan danfoto: Aleksandar Jovanović

U užičkom kraju na nebu noću naročito traže zvezde padalice. Veruje se da će onaj ko prvi ugleda jednu, imati više sreće od ostalih. Ovaj običaj vezuje se još i za mrtve. Ako vam je u porodici neko nedavno preminuo, noćas treba da pogledate u nebo - postoji verovanje da će noćas, posle ponoći pasti i njihova zvezda.

Današnja sreda se u severnom Banatu naziva još i Garava sreda, a naziv duguje jednom starom običaju koji se u nekim krajevima održao sve do pred Drugi svetski rat. Naime, na današnji dan bi se po naselju kretala povorka u kojoj su bili isključivo muškarci neoženjeni do tridesete godine. Oni bi po mestu išli uz pratnju svirača i sa sobom vukli panj.

Ovaj vedar i živopisan običaj simbolizovao je narodno uverenje o potrebi i smislu braka, a oni koji ga još nisu zasnovali bi na ovaj način, javno, bili "prozvani" ili, kako se govorilo, "nagaravljeni".

Bonus video:

03:56

DANIJELA I MUBERA ZAJEDNO SLAVE I USKRS I BAJRAM! Dve žene iz Novog Pazara prevazišle predrasude i pokazale da LJUDSKOST POBEĐUJE

(Espreso / Dnevno.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.