PRELEPO IME ZA DEVOJČICE KOJE NOSI DVOSTRUKU SIMBOLIKU: Nije tako ČESTO, a ima JAKO značenje
Devojčica, Foto: Natalya Udalova / Alamy / Alamy / Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

PRELEPO IME ZA DEVOJČICE KOJE NOSI DVOSTRUKU SIMBOLIKU: Nije tako ČESTO, a ima JAKO značenje

Po jednoj teoriji, nastalo je od imena Demetra, grčke boginje žita i plodnosti, ali i one koja je štitila brak i svete zakone

Objavljeno:

U moru kratkih internacionalnih imena poslednjih godina ime Mitra je kod nas izgubilo na popularnosti, iako je veoma efektno i nosi višestruku simboliku.

Po jednoj teoriji, nastalo je od imena Demetra, grčke boginje žita i plodnosti, ali i one koja je štitila brak i svete zakone.

Zbog toga se veruje da će devojčica koja ponese ime Mitra biti pravična, dobrodušna, verna i odana supruga i požrtvovana majka kojoj će porodica uvek biti na prvom mestu.

Kako je mitra na grčkom jeziku šal kojim se obavija glava, odnosno kapa kakvu nose pravoslavni patrijarsi, ona u hrišćanskom svetu simbolizuje arhijerejsko dostojanstvo, ali i pokornost Isusu Hristu.

Devojčica
foto: Profimedia

Mitra na glavi patrijarha ukrašena je likovima Hrista, Bogorodice i jevanđelista.

Zato, pak, postoji i verovanje da će devojčice koje ponesu ime Mitra daleko dogurati u životu i biti ponos cele familije, baš kao što je mitra na glavi arhijereja simbol prepoznatljivosti u crkvenoj hijerarhiji.

Ukoliko poznajete neku Mitru, pošaljite joj ovu priču o poreklu i simbolici njenog imena.

Bonus video:

00:51

REKA MORAVA JE DOBILA IME PO SLOVENSKOJ BOGINJI! Značenje njenog imena će vas ŠOKIRATI, i dan danas uteruje strah u kosti

(Espreso/Ona.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.