ZBOG OVOG OBIČAJA, SRBIJA NA STUBU SRAMA! Više od 230 dece prisilno u braku: OVAJ ZAKON bi trebalo da promeni sve
Dečiji brak, Foto: Printscreen / Youtube / UNICEF

NIJE DOBRO!

ZBOG OVOG OBIČAJA, SRBIJA NA STUBU SRAMA! Više od 230 dece prisilno u braku: OVAJ ZAKON bi trebalo da promeni sve

Rana udaja kao romska tradicija je stereotip, ta običajna praksa koja je prisutna i kod Vlaha mora biti promenjena

Objavljeno:

Više od 230 dece samo u prethodnoj godini žrtve su dečjih brakova od čega šesnaestoro je dečaka, a ostalo su devojčice.

Narativ, da su brakovi maloletnika kulturološko nasleđe pojedinih zajednica, daje prostora za različite zloupotrebe - najčešće seksualno eksploatisanje. Porodični zakon biće promenjen, te će se dečji brakovi smatrati trgovinom ljudima zbog čega će biti strogo kažnjivi.

- Skoro svaka druga mlada žena u romskim, ne standardnim naseljima se udala pre 18 godina, a njih15 njih pre petnaeste godine - kaže Vesna Dejanović, rukovodilac programa dečije zaštite Unicef.

Zastrašujući podaci, reč je o Srbiji. Bez emocionalne i psihofizičke zrelosti, daleko od racionalnih odluka šta bi za njih moglo biti dobro i najvažnije, njihovog pristanka, deca iz pretežno siromašnih zajednica guraju se u brakove i postaju plodno tle za različite zloupotrebe.

- Pitanje brakova nije pitanje nacionalnosti, pitanje dečjih brakova vezano je za brojne faktore u najvećoj meri imaju veze sa dubokim siromaštvom I socijalnom isključenošću. To podaci I potvrđuju, najsiromašnije I najisključenije su zajednice u nestandardnim romskim naseljima - dodaje Vesna Dejanović.

Rana udaja kao romska tradicija je stereotip, ta običajna praksa koja je prisutna i kod Vlaha mora biti promenjena, iako je osnovni motiv izlazak iz siromaštva efekat je suprotan, krše se najosnovnija ljudska prava, kažu u ženskom romskom centru. Najizloženije su devojčice a posledice ranih brakova neretko plaćaju i životima.

- Devojčice češće nego dečaci prelaskom u kuću partnera napuštaju školu i tako se stvara ekonomska zavisnost od muškaraca. One nemaju šanse za kasnije zaposlenje, često imaju veoma rizično materinstvo - kaže Slavica Vasić, direktor Romskog ženskog centra.

Ako je suditi po zvaničnim izjavama, institucije i manjinske zajednice idu u istom smeru kako bi se dečiji brakovi u zemlji iskorenili. Pravnici kažu da sudska praksa mora biti ujednačena naročito kada je reč o interesima deteta, te izmene moraju obuhvatiti Porodični, Krivični i zakon o prevenciji porodičnog nasilja.

- Ovde govorimo o trgovini ljudima, seksualno nasilje je bilo izraženo kada govorimo o maloletnicima to nikako ne sme biti dozvoljeno, mislim da je ovo veoma jasan korak koji Srbija pravi ka kriminalizovanju jednog ponašanja u koje su uvođeni maloletnici - kaže pravnik Milan Antonijević.

- Jedino tako će se osigurati uravnotežen okvir koji će potpuno zabraniti maloletničke brakove, koji će osigurati bolju zaštitu žrtava i adekvatno sankcionisanjepočinioca - smatra Vesna Dejanović.

Osim jasnih zakona i njihove primene, veoma je važna i senzibilizacija većinske zajednice, koja mora i treba da se menja i da bude otvorenija za sve potencijale koje nesumnjivo manjinske zajednice imaju.

02:43

ZBOG OVOG OBIČAJA, SRBIJA JE NA STUBU SRAMA! Više od 230 dece prisilno gurnuto u brak: OVAJ ZAKON bi trebalo da promeni sve

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.